Do kraja sledeće godine mogla bi da počne izgradnja Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front" na Bežanijskoj kosi, a do kraja tekuće godine Skupština grada bi trebalo da usvoji plan detaljne regulacije, kaže za "Blic" Marko Blagojević, direktor Kancelarije za javna ulaganja.

Predviđeno je da se bolnica gde će bebe dolaziti na svet izgradi u blizini KBC "Bežanijska kosa", na površini koja je sada obična livada.

- Idealno bi bilo da se do kraja sledeće godine krene sa gradnjom nove zgrade "Narodni front" na Bežanijskoj kosi, ukoliko sve bude išlo po planu bez ikakve vrste pauza ili čekanja. Tek treba da se usvoji plan detaljne regulacije, da se iznesu lokacijski uslovi, potom da se unajmi projektant i uradi projekat, što je realno ostvarivo u narednih 14 - 15 meseci, ukoliko nema ikakve stanke - objašnjava Marko Blagojević.

Blagojević ističe da bi u skorije vreme trebalo očekivati da Skupština grada Beograda usvoji plan detaljne regulacije.

- Do kraja godine bi to svakako moralo da se dogodi, jer plan detaljne regulacije još tokom leta trebalo da bude usvojen i bilo bi sjajno da se to tada dogodilo. Očekujem da se relativno brzo taj posao privede kraju, kako bismo mogli da krenemo sa projektovanjem - objašnjava on.

Za kompletnu izgradnju biće potrebno 2-3 godine

Prema rečima direktora Kancelarije za javna ulaganja, završetak radova na izgradnji porodilišta na Bežanijskoj kosi trebalo bi da se dogodi najkasnije 2023. godine.

- Za igradnju nove zgrade "Narodni front" biće potrebno od dve do tri godine. U ovom trenutku ne znamo koliki će objekat biti, koliko će spratova imati, koju će površinu u osnovi zauzimati, a od svega toga zavisi vreme neophodno za izvođenje radova.

Šta će biti sa starom zgradom "Narodni front" nakon preseljenja klinike, još nije odlučeno

Kakva će biti namena porodilišta "Narodni Front" u Ulici kraljice Natalije, nakon završetka nove zgrade na Bežanijskoj kosi, trenutno se ne zna.

- Svakako će biti vraćena Republici, a na koji način će raspolagati njome u ovom trenutku mi nije poznato - završava Blagojević.

Direktor GAK "Narodni front": Jedva čekamo novu zgradu

V.D. direktora u GAK "Narodni front", prof. dr Željko Miković, kaže za Blic da se nada da će se od sledeće godine poćeti sa gradnjom nove zgrade na Bežanijskoj kosi, jer je potreba za tim ogromna.

- Veoma nas je obradovala vest da bi od sledeće godine trebalo da se počne sa radovima. Mi imamo informaciju da se vrše opsežne pripreme u tom pravcu, a o tačnim datumima zaista nisam informisan. S nestrpljenjem iščekujemo da se to desi, jer ovi uslovi u kojima radimo već dugo ne odgovaraju ni obimu ni kvalitetu posla koji se obavlja - ne ostavlja dilemu prof. dr Željko Miković i dodaje da bi nova zgrada bi trebalo da bude bar duplo veća od zgrade u Ulici kraljice Natalije, kako bi zadovoljila trenutne potrebe porodilišta.

Klinika "Narodni front", nalazi se u zdanju sa veoma zanimljivim istorijatom - to je zgrada koja je nakon Drugog svetskog rata, pa sve do 1. marta 1955, bila sedište tajne policije Ozne (Odeljenje za zaštitu naroda).

Zapratite nas i na Instagramu!