Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potresna priča iz Rusije: Dečak bez očnih jabučica čeka na usvajanje (FOTO)

Maleni Saša je jedna od tri bebe koja se rodila sa ovim hendikepom.

  Izvor: Foto: Profimedia

U Tomsku u Rusiji u aprilu ove godine rođen je mali Aleksandar K, ili Saša, kako ga zovu, sa veoma retkim hendikepom: on je jedna od tri bebe na svetu rođene bez očnih jabučica.

Zbog toga što prosto nema organe za vid, šestomesečni Sašenjka nikada neće moći da vidi. Veruje se da mališan pati od ekstremnog oblika retkog SOKS2 anoftalmijskog sindroma, koji pogađa jednu bebu u četvrt miliona.

Author: Valery Kasatkin Copyright: Valery Kasatkin Description: Baby Sasha with a nurse at Tomsk specialised children orphanage Software:Adobe Photoshop CC 2019 (Macintosh) Created: 2019:10:13 17:06:44

Potresna priča iz Rusije: Dečak bez očnih jabučica čeka na usvajanje. Foto: Profimedia

Sašina mama je devojka koja je i sama odrasla u sirotištu u kom joj je sada sin. Ona je za dečakov hendikep saznala dok je još bila trudna, ali je ipak odlučila da ga rodi. Međutim, morala je da ga se odrekne jer ne može da mu pruži negu koja mu je potrebna. Nema podataka o ocu, a u njegovom rodnom listu je upisana crtica tamo gde je trebalo da bude ime oca.

U sirotištu kažu da je Sašenjka vesela i mirna beba. Nasmeši se kad čuje poznate glasove. Osmehne se i komunicira kao i svaka druga beba. 

Author: Valery Kasatkin Copyright: Valery Kasatkin Description: Baby Sasha with a nurse at Tomsk specialised children orphanage Software:Adobe Photoshop CC 2019 (Macintosh) Created: 2019:10:13 17:06:01

Potresna priča iz Rusije: Dečak bez očnih jabučica čeka na usvajanje. Foto: Profimedia

Pored toga što nema organe za vid, lekari kažu da je mali Saša jedinstven i po tome što je potpuno zdrav. Obično bebe rođene s teškim hendikepom imaju i druge zdravstvene probleme, ali ovaj mališan ima samo dve dobroćudne ciste na čelu, koje će uskoro biti uklonjene. Inače je sasvim zdrav.

Malenom su nedavno u Sankt Peterburgu ugradili veštačke očne jabučice da mu se lice ne bi deformisalo dok dok bude rastao. Na takve operacije moraće da ide redovno, jer i očne jabučice rastu kao i drugi delovi tela.

Author: Valery Kasatkin Copyright: Valery Kasatkin Description: Baby Sasha with a nurse at Tomsk specialised children orphanage Software:Adobe Photoshop CC 2019 (Macintosh) Created: 2019:10:13 17:07:03

Potresna priča iz Rusije: Dečak bez očnih jabučica čeka na usvajanje. Foto: Profimedia

"Saša prolazi kroz sve redovne preglede i testove kao i svaka druga beba njegovog uzrasta. Dobro mu ide", kaže Tatjana Rudnikovič, doktorka iz Tomska, i dodaje da je mališan spreman za usvajanje ili hraniteljstvo.

Prednost u usvajanju imaće prvo roditelji iz Rusije, a kasnije ako ne bude zainteresovanih i iz drugih delova sveta, s tim da postoje ograničenja kada su u pitanju usvojitelji iz SAD.

Author: Valery Kasatkin Copyright: Valery Kasatkin Description: Baby Sasha with a nurse at Tomsk specialised children orphanage Software:Adobe Photoshop CC 2019 (Macintosh) Created: 2019:10:13 17:02:27

Potresna priča iz Rusije: Dečak bez očnih jabučica čeka na usvajanje. Foto: Profimedia

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica