Sadnica je, kažu stručnjaci, zlato, a stvaranje šume izuzetno ozbiljan i odgovoran posao koji je ujedno i najskuplja investicija u proizvodnji drveta.

Za sve vas koji ćete biti sa nama 3. novembra, kada otvaramo jesenju sezonu pošumljavanja u okviru projekta „Zasadi drvo“ Adrija medija grupe i dm drogerie markta, prenosimo uputstvo JP „Srbijašume“, našeg institucionalnog partnera u projektu, za pravilno zasađivanje ovog zlata iz koga će nići šume.

VAĐENJE SADNICA

Vađenje se obavlja ašovom ili plugom, uz oprez da se ne ošteti korenov sistem. Najbolje je kada je vlažno vreme, bez vetra, pred sadnju. Ako je sunčano i toplo, vaditi ih rano ujutro ili od 16 časova.

TRANSPORT

Sadnice što pre transportovati iz rasadnika do mesta sadnje, uz zaštitu od isušivanja i premrzavanja i koren u vlažnoj sredini. U rasadniku se prave snopovi od najmanje 20-50 komada za odrasle sadnice lišćara do najviše 100 za slabo odrasle sadnice četinara.

TRAPLJENJE

Trapi se na terenu za sadnju tako što se iskopa rov dubine kolika je i dužina korena. Duž glatke i zakošene strane rasporediti sadnice u tankom sloju. Natrpati zemlju iskopanu iz paralelnog jarka do korenovog vrata, pa sve zaliti. Kontejnerske sadnice se ne trape, već slažu na mestima zaštićenim od sunca i vetra. Tresetni tanpon, u kom je koren, zaliva se kantom s rešetkom.

PRIPREMA ZA SADNJU

Sadnice iz trapa vaditi neposredno pred sadnju, odstraniti sve što je oštećeno. Oštrijim sečivom podrezati korenje četinara ako je duže od 20 do 25 cm. Pre raznošenja spremiti u posudama kašu od humusne zemlje, može se dodati i stajsko đubrivo. A pre sadnje sadnica iz kontejnera, u tamponu treba da ostane samo jedna. Kontejner potopiti u bure sa stajaćom vodom pre raznošenja.

RAZNOŠENJE SADNICA PO TERENU

Koren ne sme biti izložen suncu i vetru jer najtanje žile osetljivih četinarskih sadnica mogu da se osuše za 3-5 minuta. Za raznošenje koristiti plastične kofe ili korpe, i torbe od nepromočivog platna. Sadnice se ne smeju nositi bez vlažne mahovine ili zemljane kaše.

SADNJA

Ukloniti prejake korovske vegetacije i delimično do potpuno obraditi zemljište. Sadi se 2.000-2.500 sadnica po hektaru, razmak između njih je 2-2,5 m, a najčešće se primenjuje sadnja sa slobodnim korenovim sistemom u iskopane jame, ručno.

KOPANJE JAMA

Odstraniti travnati pokrivač u promeru 50 x 50 cm, tako da se s busenom odbaci što manje zemlje. Iskopati kružne jame od 30-40 cm u prečniku i u dubini. Bolja zemlja se odlaže sa donje strane jame, a iskopano kamenje, delovi žila i nekvalitetna zemlja se vade. Kamenom se može podziđivati sa donje strane jame na nagnutom terenu. Za sadnice iz kontejnera kopa se manja jama.

SADNJA KLASIČNIH SADNICA


Foto: Shutterstock

Uzeti sadnicu za korenov vrat i spustiti u jamu. Plitka rupa se produbljuje, a duboka zatrpava do potrebne dubine. U jamu se vrati malo zemlje, napravi manja humka i na nju stavi koren tako da mu vrat bude 1-2 cm ispod nivoa terena. Potom se žile zasipaju iskopanom zemljom, sabijajući je ovlaš prstima. Popunjena jama taba se nogama, a sadnica se drži prstima i sasvim lagano povlači naviše. Ako se jama pre sadnje zatrpa šumskom prostirkom ili sasečenim korovom, sadnica će se laganim povlačenjem iščupati. Potom se oko sadnice obezbeđuje vlaga, tako što se naopako postavlja iskopani busen. Na strmom terenu gornji deo jame zatrpati manje od donjeg kako bi se zadržalo više vlage.

SADNJA SADNICA IZ KONTEJNERA

Kopaju se manje jame jer je manji korenov sistem. Sadnice u „nisula rolnama“ se navlaže, razmota se rolna, nožem se reže supstrat sa sadnicom, koja se sadi u jamice dubine kolika i je širina rolne.

OBUKA RADNIKA

Obuku radnika sprovesti prilikom raspodele sadnica na mestu

pogodnom za to, a ako to nije moguće, na samom terenu.

dm dogerie markt

ZAJEDNO SADIMO NOVA PLUĆA SRBIJE

Kao ekološki osvešćena kompanija, dm drogerie markt učešćem u projektu „Zasadi drvo“ nastavlja da pruža svoj doprinos u očuvanju životne sredine.


Foto: Promo

- Od početka svog poslovanja u Srbiji nastojimo da doprinosimo zajednici, kao i da inspirišemo kupce da zajedno sa nama stvaraju zdravije okruženje za buduće naraštaje. Tim povodom, pozivamo sve građane da nam se pridruže tokom najveće sadnje stabala u Srbiji i učestvuju u stvaranju novih pluća Srbije - izjavila je Svetlana Jovanović Mitić, marketing menadžer dm Srbija.

Kurir.rs