Nisu svi ljubitelji luka i belog luka, ali dokazano je da njihova kombinacija ima zadivljujuća pozitivna delovanja na zdravlje.

Najnoviji dokaz za to je istraživanje u kojem je dokazano da beli luk i luk  smanjuju rizik od zloćudnog raka dojke.

Luk (ili crveni luk) sadrži oko devet posto ugljeno hidrata, 1,4  odsto belančevina, vrlo malo masnoća (oko 0.2 posto) i podosta minerala (kalcijum, fosfor i gvožđe, te vitamiea (ponajviše C i B) i eterična ulja.

Crveni luk

Ekstrakti crvenog luka prepuni su fenolnih komponenti i imaju antikancerogeno delovanje. Fenoli i polifenoli iz različitih biljaka inače se smatraju grupama spojeva s antimikrobnim delovanjem.

Crveni luk se smatra najbogatijim izvorom flavonoida u ishrani. Ima i antioksidativno delovanje - koje zavisi od sadržaja fenolnih komponenata i o sadržaju flavonoida, a smanjuje se od spoljašnjih prema unutrašnjim.

Nastavak teksta pročitajte na portalu Stil.kurir.rs.