Broj novorođenčadi i odojčadi na prirodnoj ishrani je, i pored dokazanih koristi dojenja, sve manji, rečeno je na konferenciji u Beogradu povodom Nacionalne nedelje dojenja, koja će ove godine biti obeležena od 30. septembra do 7. oktobra, pod sloganom "Podrži dojenje - osnaži roditelje. Sada i ubuduće".

U Srbiji se, kako je rečeno, svake godine u proseku rodi oko 64.000 dece, od čega je samo oko 8.000 na prirodnoj ishrani majčinim mlekom do šestog meseca života.

Prema poslednjim podacima istraživanja višestrukih pokazatelja UNICEF-a, iako 90 odsto dece u Srbiji počne da sisa, samo njih 13 odsto isključivo je na majčinom mleku, a 47 odsto dece do pet meseci pretežno jede majčino mleko.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko je rekao da je ministarstvo podržalo inicijativu stručnjaka da se preduzmu aktivnosti u cilju povećanja broja dece na prirodnoj ishrani.

Naveo je da je nakon imenovanja nacionalnog koordinatora za dojenje, u prethodnih godinu dana stručni tim izradio Nacionalni program podrške dojenju, porodičnoj i razvojnoj nezi novorođenčeta koji je Vlada Srbije usvojila u julu 2018. godine.

Reč je o programu koji definiše povećanje stope isključivog dojenja za decu do šest meseci sa 13 odsto na 20 odsto do 2021. godine, i ima cilj da omogući potrebne preduslove, kako bi se majke motivisale i edukovale da uspostave i što duže, a poželjno je godinu dana, doje decu.

Vicko je rekao da je, na inicijativu republičke stručne komisije Ministarstva zdravlja, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" predložio pokazatelje na osnovu kojih će se pratiti načini ishrane, kontakt majke i bebe "koža na kožu" i razvoj dece od rođenja do navršene druge godine života.

Indikatore evidentiraju od marta 2019. godine sve zdravstvene ustanove u sistemu zdravstvene zaštite i dostavljaju izveštaje institutima/zavodima za javno zravlje, a Institut za javno zdravlje Srbije sumira podatke na nacionalnom nivou, dodao je Vicko.

Zamenik direktora Kancelarije UNICEF-a za Srbiju Severin Leonardi je rekla da dojenje deci pruža najzdraviji početak života i da je majčino mleko mnogo više od hrane za bebe.

"Ono je najbolji lek za prevenciju bolesti", istakla je Leonardi i dodala da bi na globalnom nivou povećanje dojenja moglo da spreči više od 800.000 smrti dece mlađe od pet godina na godišnjem nivou, kao i 20.000 smrti godišnje od raka dojke kod majki.

Načelnica Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Jelena Gudelj Rakić je rekla da je majčino mleko najzdraviji obrok koji novorođenče i odojče može da ima i da predstavlja način uspostavljanja bliskosti između majke i deteta.

"Uspostavljanjem te veze omogućuje se dobar psihomotorni, intelektualni i svaki drugi razvoj deteta", rekla je ona i dodala da više od 25 godina Institut za javno zdravlje Srbije sa mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje podržava aktivnosti na povećanju stope dojenja.

U ovogodišnjoj Nacionalnoj nedelji dojenja širom Srbije biće organizovana predavanja i tribine namenjene sadašnjim i budućim roditeljima.

Tim povodom Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" je i ove godine raspisao konkurs za izbor najboljih likovnih i literarnih radova za decu predškolskih ustanova i učenike osnovnih škola u Srbiji, a najbolji radovi biće izabrani na nivou instituta i zavoda za javno zdravlje do kraja septembra.

Najbolji dečiji rad biće štampan u vidu postera tokom 2020. godine i distribuiran svim domovima zdravlja u zemlji.

Zapratite nas i na Instagramu!