Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rodna ravnopravnost među mališanima: Kako će se vaspitačice ubuduće obraćati deci

Ovaj pilot projekat će biti ostvaren u Britaniji, sa ciljem da se ne pravi razlika među dečacima i devojčicama.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Zvaničnici britanskog Nacionalnog zdravstvenog sistema (NHS) preporučili su vaspitačima u obdaništima da se ne obraćaju deci sa "dečak" ili "devojčica" jer bi ta vrsta jezika u kojoj se jasno određuje pol mogla kasnije da vodi nasilju i ubistvima.

Nove smernice NHS-a predstavljaju deo pilot projekta čiji je cilj uspostavljanje obdaništa i predškolskih ustanova u kojima ne postoji razlika među polovima.

Osoblje će se obučavati tako da izbegava rodne stereotipe, kao i tome kako komunicirati sa decom i kako izbeći "nenamernu segregaciju".

"Tokom obuke osoblje će se obučavati o jeziku koji treba ili ne treba koristiti sa decom, a koji može kasnije da vodi nasilju i ubistvu", saopštio je NHS, piše "Dejli mejl".

Povezane vesti

NHS savetuje vaspitačima da preispitaju korišćenje rečenice "Dobro jutro, dečaci i devojčice" i da ulože napor da ne koriste fraze i reči koje prave jasnu razliku između dečaka i devojčica.

Takođe, osoblje se poziva da obrati pažnju na decu i posetioce koji govore reči koje su negativne prema različitim polovima.

"Usputni komentari vezani za pol mogu da se čine bezopasnim, ali njihove posledice mogu da budu ogromne i da utiču na dete za celi život", navodi se u saopštenju.

Kritičari kažu da su ove smernice prilično autoritarne i da ukazivanje na moguće nasilje i ubistvo kasnije u životu, ipak, predstavlja ekstrem.

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica