Srceparajuća fotografija petogodišnjakinje koja stoji pokraj četverogodišnjeg brata koji boluje od leukemije rasplakala je svet. Rak je prekinuo igru ove dece, a njihova majka odlučila je da javno progovori o tome kako takva dijagnoza pogađa celu porodicu.

One thing they don’t tell you about childhood cancer is that it affects the entire family. You always hear about the...

Posted by Beckett Strong on Уторак, 03. септембар 2019.

"Jedna stvar koju vam ne kažu o raku u detinjstvu jeste da pogađa čitavu porodicu. Uvek slušate o finansijskoj i medicinskoj borbi, ali koliko često vam govore o onome što prolaze porodice sa više dece? Nekima je možda teško da vide i pročitaju ovo", upozorila je na samom početku.

Njenom sinu Beketu je u aprilu 2018. dijagnostikovana akutna limfoblastična leukemija. Dečak je 23. aprila 2018. dobio visoku temperaturu. Lekari su rekli da je reč o upali uha i prepisali mu antibiotike. Roditelji su se ponovno javili u hitnu pomoć sledećeg dana, jer mu je temperatura i dalje rasla. U dečjoj bolnici u koju su poslati su mu vršene sve analize, koje su potom otkrile tešku dijagnozu.

"Mojih dvoje dece, između kojih je razlika u godinama 15 meseci, zajedno su prošli put od igranja u vrtiću i kod kuće do zajedničkog sedenja u bolničkoj sobi. Moja tada četvorogodišnja ćerka je gledala kako njenog brata sele na odeljenje intenzivne nege. Gledala je kako mu lekari stavljaju masku na lice, bodu ga iglama, daju lekove, a on bespomoćno leži. Nije razumela što se događa. Znala je samo da nešto nije u redu s njenim bratom, njenim najboljim prijateljem", nastavila je majka.

Akutna limfoblastična leukemija je najčešći oblik raka dece. Odgovorna je za 80 posto akutnih leukemija dečjeg doba, a najučestalija je u periodu između 3. i 7. godine. Bolest pogađa limfocite koji u razvoju ne sazrevaju i postaju mnogobrojni. Stanice se množe brzo i zamenjuju normalne stanice. 

"Malo više od mesec dana nakon što je otpušten iz bolnice, gledala ga je kako se muči dok hoda i igra se. Živahni, energični dečak kog je poznavala sada je postao miran, bolestan i pospan dečak. Nikad nije hteo da se igra. Nije razumela kako je mogao da hoda, a sad to ne može ni uz pomoć drugih. Nije razumela različite terapije koje su mu trebale da povrati snagu. Za nju, on je morao da radi nešto posebno, što ona nije. Zašto više nisu mogli da idu u svoj omiljeni park s trambulinima ili vodenim prskalicama? Zašto on nije morao da se vrati u školu, a ona jeste?" dodala je Burdž.

Neki od simptoma akutne limfoblastične leukemije su temperatura, umor, bol u kostima ili zglobovima, krvarenje, lako nastajanje modrica, osip ili kožne promene i bledilo.

"Zašto smo poveli njegovu sestru s nama i zašto je sve to morala da gleda u tako ranom dobu? Deci je potrebna podrška i zajedništvo, i ne bi ih trebalo držati podalje od zdrave dece. Najvažnije je pokazati im da su zbrinuti bez obzira na situaciju. Ona je puno vremena provela pokraj njega u kupatilu kada mu nije bilo dobro. Bila je uz njega. Danas su još bliskiji. Uvek se brine o njemu", kaže majka, čija je objava podeljena više od 30 hiljada puta.

"Povraćanje u pauzama od igranja. Buđenje uz povraćanje. Stajanje pokraj brata i tapšanje po leđima dok mu nije dobro. Od 15 do 10 kilograma. To je rak u detinjstvu. Uzmi ili ostavi", zaključila je.

The last time we were in here was a week to the day before Beckett was diagnosed. This use to be his favorite after...

Posted by Beckett Strong on Уторак, 09. јул 2019.