Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Časovi danas traju po 30 minuta, u 760 škola u Srbiji

Školska godina je počela sa jednodnevnim štrajkom nastavnika koji traže povećanje zarada.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Unija sindikata prosvetnih radnika oglasila se jutros sa zahtevom Vladi Srbije da prosvetarima poveća zarade u ovoj godini na način kako je to i bilo dogovoreno.

"Reč je o povećanju od 14,6 odsto za celu finansijsku godinu, a naš predlog je da to bude 20 odsto od 1. oktobra ove godine. Prosveta je prioritet za državu tako da bi Vlada sa ovim povećanjem prvo održala reč, a onda napravila pravedna poziciju prosvete pred uvođenje platnih razreda", navela je Unija sindikata prosvetnih radnika u saopšenju.

Unija je istovremeno od Vlade tražila i isplatu 25.000 dinara za pet Svetosavskih nagrada predviđenih potpisanim Sporazumom o rešavanju spornih pitanja. Za to je, kako su naveli, potrebno 2,5 milijarde dinara.

Štrajk, časovi skraćeni na 30 minuta

Drugi septembar, prvi školski dan ove godine, biće obeležen i štrajkom prosvetara. U pitanju je jednodnevni štrajk i časovi će trajati 30 minuta u 760 škola Srbije.

 - Časovi će 2. septembra trajati 30 minuta. Ministar prosvete Mladen Šarčević je o tome obavešten pravovremeno. Imamo u planu tog dana i da održimo konferenciju za štampu ispred Ministarstva prosvete, gde ćemo i protestovati. Već godinu dana traje tišina kada su pitanju naši zahtevi, niko nas iz ministarstva nije primio na razgovor - objašnjava za “Blic” Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika.

Povezane vesti

Prosvetari traže od nadležnih da prihvate njihove zahteve koji im, kako kažu, zakonski pripadaju jer su oštećeni u poređenju sa drugim zanimanjima.

 - Tražimo od Vlade Srbije da svi prosvetni radnici sa sedmim stepenom obrazovanja budu prebačeni u devetu platnu grupu, jer je to za nas veoma važno - dodaje ona.

Tvrde da, ukoliko ostanu u osmoj grupi, višu platu će moći da obezbede tek u periodu od 20 godina, što smatraju da je nepravedno u odnosu na ostala zanimanja koja su sa istim stepenom prebačena u devetu grupu.

Protestne šetnje

Platni razredi su dobro poznata tema zbog koje se i štrajkovalo prošlih godina, a novina su protesti na lokalu koji će zasad biti održani u Čačku i Kruševcu.

- Organizovaćemo protestne šetnje, konferencije za novine u kojima ćemo obaveštavati javnost šta nas konkretno muči. Mislimo da lokal treba da reaguje individualno, jer se i obrazovanje u nekim segmentima razlikuje od opštine do opštine. Ceo gradski odobor 28 škola će biti ispred Gimnazije u Čačku rano ujutro i od toga krećemo - ističe Vladimir Adžić, predsednik sindikata obrazovanja u Čačku.

Ukazali su i na to da je u obrazovanju sve manje ambicioznih ljudi i da “mladi ne žele da rade u prosveti” jer ne mogu da srede svoj status, pa ili odlaze u druga zanimanja ili se sele u inostranstvo.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica