Soda bikarbona i prašak za pecivo donekle imaju isto dejstvo pri pripremanju testa. Ipak, ove namirnice se prilično razlikuju, pa ako hoćete jednu da zamenite drugom neka pravila morate da znate.

Verovatno vam se desilo da pri pripremi jela recept zahteva prašak za pecivo, a vi imate samo sodu bikarbonu ili obrnuto. Jeste li ikada umesto jednog iskoristili drugo?

U čemu se zaista razlikuju ove namirnice?

Iako veoma liče i koriste se za slične namene, soda bikarbona i prašak za pecivo se hemijski razlikuju.

Soda bikarbona je baza, pa se tako često dodaje jelima koji imaju kisele sastojke poput limuna, sirćeta, jogurta. U kontaktu sa sodom, kiselina iz ovih namirnica deluje tako da se pokreće hemijski proces, stvaraju mehurići, a testo ili smesa narasta.

Prašak za pecivo je posebna mešavina sode bikarbone i suve kiseline, i dodaje se ponekad i gustin kako bi dva sastojka ostala razdvojena i suva. Većina ima dvostruko dejstvo, tako nekad počne da deluje čim se pokvasi, a ostatak dejstva se dešava dok se smesa zagreva.

Rok trajanja sode bikarbone zavisi od načina čuvanja. Međutim, prašak za pecivo se brže kvari, odnoso gubi svoja svojstva u roku od tri meseca do godinu dana.

Nastavak teksta pročitajte na portalu Espreso.rs.