Nije tajna da, kako starimo, telo polako počinje brže da se zamara. Određene aktivnosti u kojima ste nekada uživali postaju preintenzivne, brže se umarate, a koncentracija polako počinje da opada. Srećom, postoje male promene u ishrani koje će imati veliki efekat na organizan i proces starenja.

Pravilna i uravnotežena ishrana je najbolja stvar koju možete da priuštite telu. Zahvaljujući pravilnom izboru namirnica ostaćete duže zdravi i vitalni. 

Ova hrana je odlična za ljude svih uzrasta, ali za one starije od 50 . ima posebne benefite.

Kako se približavamo srednjim godinama, rizik za probleme poput dijabetesa tipa 2 i visokog holesterola raste. Dodavanje pasulja u svakodnevnu ishranu je fantastičan način da se rizik smanji. Samo pola šolje pasulja dnevno smanjuje loši holesterol do 5%. 

Rizik od povišenog holesterola je problem koji pogađa muškarce sa 45, a žene sa 55 godina. Zato je nophodno konzumirati što više hrane koja se bori sa ovim problemom. Ovas je za to odličan zbog vrste rastvorljivih vlakana koja se nazivaju beta-glukan. Rastvorljiva vlakna vezuju se za holesterol tokom varenja i omogućavaju mu da se eliminiše iz tela, umesto da ostane u arterijama.

Jabuke su fantastična dijetalna namirnica iz puno razloga. Jabuke snižavaju rizik od dijabetesa, pomažući u regulaciji nivoa šećera u krvi. Sadrže u proseku 5 grama vlakana, što može da snizi holesterol, a takođe sadrže i supstancu koja se zove kvercetin za koju je dokazano da snižava krvni pritisak. Takođe su odličan izvor vitamina C, kalijuma i antioksidanata.

Orašasti plodovi smanjuju rizik od srčanog u dara za 28%.

nastavak teksta pročitajte na portalu Stil.kurir.rs.