Jetra je jedan od najvažnijih pročišćivača u ljudskom telu i ujedno naš najveći unutarašnji organ koji je odgovoran za više od 500 vitalnih funkcija.

Za zdravu jetru i zdravo telo najvažnija je pravilna ishrana. Glavni neprijatelji jetre su masna i pržena hrana, nezdrava pića, alkohol i lekovi. Hrana kao što su prženi krompirići, krofne, čips i slično sadrže lipidne perokside koji su toksični za jetru. U prehrani stoga treba dati prednost hladno-ceđenim uljima kao što su maslinovo, sezamovo ili bundevino.

Koje namirnice treba uključiti u prehranu?

1. Artičoka - pojačano razgrađuje holesterol, izbacuje višak holesterola, deluje kao blagi laksativ

2. Šargarepa - pojačava detoksikaciju jetre;

3. Jabuke - imaju visok udeo pektina koji potiče pravilan rad jetre i čišćenje organizma;

4. Koren maslačka - leči upale i kamen u žučnoj kesi, pospešuje izlučivanje tekućine i pospešuje rad jetre;

5. Nana - smanjuje mučninu izazvanu problemima s jetrom;

6. Kamilica - pospešuje probavu i smanjuje bolove;

7. Zeleno lisnato povrće - odličan izvor hlorofila koji ima odlično delovanje na zdravlje celokupnog organizma, neutrališe štetan uticaj teških metala, hemijskih spojeva i pesticida;

8. Peršun - ubrzava rad bubrega i mehura, povoljno deluje na bolesti jetre;

9. Maslinovo ulje - aktivira kontrakciju žučnog mehura te na taj način pojačava peristaltiku tankog i debelog creva;

10. Citrusi - posebno limun i limeta, sadrže puno vitamina C koji podstiče rad jetre i pretvara toksine u supstance koje se lakše rastvore u vodi;

Nastavak teksta pročitati na portalu Espreso.rs.