Ovu su namirnice koje će svakako ojačati vaše telo, ali i um!

SPANAĆ

Kad mornar Popaj pojede spanać puca od energije i zdravlja i to nije bez razloga. Ovo povrće zadovoljava 200 dnevnih potreba za vitaminom K, koji čuva zdravlje kosti. Bogato je gvožđem, pa se preporučuje osobama koje se oporavljaju od bolesti ili su anemični. Spanać je i dobar izvor luteina koji čuva vid.

BANANA

Slasne banane su rado viđen izvor u šejkovima, jer mu daju kremastu strukturu i slatkoću. No, ovo egzotično voće je i prepuno kalijuma koji smanjuje osećaj umora i pojačava koncentraciju. Uz to je i dobar izvor vitamina, B6 koji je važan za pravilan rad imuniteta i mozga, kao i prehrambenih vlakana koji čuvaju probavu.

CVEKLA

Cvekla u smutiju? Nutricionisti to apsolutno preporučuju. Ovo korenasto povrće je puno antiupalnih karakteristika s visokim postotkom gvožđa, folata i B vitamina. U 200 grama cvekle naći će se i 440 miligrama kalijuma. Stručnjaci savetuju da cveklu kombinujete uz citrusno voće poput narandže ili limuna kako bi pojačali međusobnu apsorpciju hranjivih materija.

PUTER OD BADEMA

U smuti ne zaboravite da dodate i nešto dobrih masnoća. Bademov maslac se nameće kao mnogo bolji izbor od recimo putera od kikirikija, jer ima više vitamina E, kalcijuma i gvožđa od njega. Zbog visokog postotka proteina i vlakana dobar je saveznik u izgradnji mišića, te pruža sitost organizmu na duži vremenski period.

Nastavak teksta pročitajte na portalu Espreso.rs.