Organizam može da broji i do nekoliko zdravstvenih benefita kada regulišete unos soli.

Neki ljudi sa niskim krvnim pritiskom mogu da imaju potrebu za većim unosom soli, pa se obratite svom lekaru pre nego što počnete sa ishranom sa manje natrijuma.

Smanjenje natrijuma u ishrani može poboljšati vaše zdravlje, ali može imati i neke efekte koje, verujemo, da niste očekivali.

Krvni pritisak će biti niži

Natrijum je važan element koji pomaže u regulisanju nivoa tečnosti u telu. Mnoga istraživanja su dokazala da prosečan čovek unese mnogo više soli nego što mu je neophodno. Prekomerna upotreba dovodi do visokog krvnog pritiska. Previše natrijuma dovodi do zadržavanja vode što prouzrokuje povećan volumena krvi i pritisak na sistem cirkulacije.

Rizik od srčanog i moždanog udara će se smanjiti

Visok krvni pritisak je glavni faktor kardiovaskularne bolesti, a snižavanje krvnog pritiska smanjenjem unosa natrijuma, takođe može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara.

54 odsto moždanog udara i 47 odsto srčanih bolesti se pripisuje hipertenziji, kaže dr Ihija. Višak natrijuma izaziva hipertrofiju leve komore, problem sa pumpanjem u glavnu komoru srca, kao i fibrozu, zadebljanje i ožiljke u srcu i arterijama, dodaje on. 

Nastavak teksta pročitajte na portaluStil.kurir.rs.