Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neprijatno iskustvo sa letovanja: Osmogodišnji dečak iz Bora u plićaku nagazio na otrovnu ribu

'To se desilo poslednjeg dana našeg letovanja i to sat i po vremena pre polaska nazada u Srbiju', počinje svoju priču mama Vesna iz Bora i objašnjava kako je izgledala prva pomoć koju su ukazali njenom sinu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Otrovna riba "dragon fish" ili takozvani morski pauk mogla je da izazove ozbiljnije probleme Milanu Levkiću (8) iz Bora, koji je na letovanju u Grčkoj slučajno zgazio tek što je ušao u more.

Ova riba, koju Grci zovu "drakena" i koja inače živi u većim dubinama, ovog puta našla se u plićaku, a karakteristična je po tome što se skriva u pesku, pa je gotovo nemoguće primetiti je po ulasku u vodu.

"To se desilo poslednjeg dana našeg letovanja i to sat i po vremena pre polaska nazada u Srbiju", počinje priču Vesna, Milanova majka:

Povezane vesti

"Poželeli smo da se okupamo na plaži prema Olimpiku, još jedanput pre odlaska. Samo što smo ušli u vodu Milan je počeo da plače kako ga užasno boli noga. Na trenutak sam pomislila da je možda zgazio neku školjku, jer krvi, gotovo, da nije bilo uopšte, samo se videla mala crvena tačkica na nozi. Međutim, sve više je počeo da plače i da vrišti i stalno je ponavljao kako ga užasno boli noga", priča Vesna Velinovski, Milanova majka.

Majka i sin su hitro izašli iz vode, a Vesna ističe da u prvi mah ništa nije delovalo zabrinjavajuće.

"Na brzinu sam spakovala stvari, otišli smo do obližnjeg tuša, i kada sam mu pogledala nogu videla sam beli krug i dve zelene tačkice, skoro kao ujed zmije. Spasilac nam je prišao i kazao da ćemo morati kod lekara. Milan je sve vreme plakao tako da su mu i oči otekle. Noga je počela da crveni i da otiče", dodaje Vesna.

Vesna nije imala puno vremena za razmišljanje, već je sina odnela do lekara.

"Mogao je jedva da stane na petu, s obzirom na to da je ubod bio na stopalu ispod palca. Pokušavao je po malo da hoda, malo sam ga u rukama nosila, ali veći deo puta na leđima. Sve vreme nije prestajao da jauče od bolova", dodaje Vesna.

Povezane vesti

Po dolasku kod lekara, doktori su odmah znali da je reč o ovoj otrovnoj ribi. 

"Prokuvali su vodu, sipali u lavor a onda kazali da tu drži nogu. Milan je ubrzo prestao da plače. Nekoliko puta su dolivali vruću vodu, kako bi bila topla sve vreme. Za pola sata potpuno je splasnuo otok, a onda je popio i lek. Rekli su nam da još dva tri dana držimo nogu u toploj vodi i da pije lek još nedelju dana", prepričava majka.

Ono što je moglo da bude opasno je to da 15 minuta do pola sata nakon uboda ove ribe može da nastupi gušenje, ali je srećom mališan na vreme dobio lekarsku pomoć. Ona ističe da je spas u toploj vodi ili toplom kamenu jer je otrov koji ispušta "dragon fish" termolabilan.

"Sada kada smo se malo raspitali o tome, kažu da su to zaista jaki i nepodnošljivi bolovi i mogu misliti šta je sve osetio dok nismo stigli kod lekara", dodaje Velinovski.

Povezane vesti

Vesna priča da joj je i gazda vile u Paraliji u kojoj je boravila sa sinom, ispričao svoje iskustvo sa ovom otrovnom ribom.

"Rekao nam je da se pre mnogo godina i njemu desila slična situacija. Tada je ronio u moru, kada je rukom dotakao "dragon fish". Od bolova, ruka mu je ostala savijena u pesnici sve do odlaska kod lekara", dodaje Vesna.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica