Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naši učenici osvojili bronzu na svetskom takmičenju iz fizike

Bolji od Rusije, SAD, Australije, Velike Britanije...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Tim srednjoškolaca iz Srbije osvojio je bronzanu medalju na svetskom takmičenju iz fizike u Poljskoj.

Sa takmičenja pod nazivom "Međunarodni turnir mladih fizičara" koje postoji preko 30 godina, tim srpskih gimnazijalaca prvi put se vratio s medaljama.

Mladi fizičari, Aleksandra Petković, Dušan Igić i Vojin Ivković, učenici Gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša, Gaja Brakus, učenica Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Sada i Miloš Petrašinović, učenik Gimnazije "Vuk Karadžić" iz Trstenika, mesecima su pripremali zanimljive naučne eksperimente kroz koje su tražili odgovore na pitanja kao što su: koliko u nekoj tkanini ima niti, kako nastaju karakteristični zvučni efekti u naučno-fantastičnim filmovima ili kako naterati mehuriće u čaši kisele vode da se kreću nadole.

Povezane vesti

"Radi se o timskom takmičenju koje podstiče istraživački duh učenika, kritičko razmišljanje, ali jača i njihove debatne sposobnosti kroz različite zadatke koje svako od njih mora da reši, eksperimentalno i teorijski, i ubedljivo objasni protivnicima i žiriju", rekli su Vladimir Veljić i dr Aleksandra Alorić, nacionalni koordinatori ovog takmičenja i članovi stručnog žirija.

Srpska ekipa ostvarila je na takmičenju, koje je održano od 6. do 13. jula, bolji plasman od Rusije, SAD, Australije, Velike Britanije i 17 drugih timova, rekle su rukovodioci tima, dr Jelena Pajović i Ana Vranić.

Tim iz Srbije odabran je kroz kvalifikacije na državnom nivou u organizaciji Društva za promociju i popularizaciju nauke i u saradnji sa Institutom za fiziku u Beogradu, Istraživačkom stanicom Petnica, kao i velikim brojem naučnika i nastavnika. Pripreme i učešće na ovom takmičenju ne bi bili mogući bez podrške Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, navodi se u saopštenju.

Novi ciklus takmičenja počinje 1. avgusta kada će biti objavljeni novi istraživački zadaci na sajtu takmičenja iz fizike.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica