Devojčica iz Vranja (4) dobiće prvu veštačku ruku odštampanu 3D štampačem u Srbiji, a veštačka ruka, proteza podlaktice, izrađena je u laboratoriji iDEAlab Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, piše današnji Blic.

Rukovodilac laboratorije iDEAlab Vladimir Todorović kaže da je porodica iz Vranja, čije dete ima urođeni nedostatak desne ruke od polovine podlaktice, sa njima stupila u kontakt preko kolega iz iDEAlab Zenica, koji su, uz modifikacije, prvi izveli rešenja proteza povezivanjem sa svetskom zajednicom koja razvija 3D modele i putem veb-platforme "Enabling the future".

U novosadskoj laboratoriji ubrzo je izrađena prva veštačka ruka pomoću 3D štampača. Nakon prvog probnog sklapanja, naučnici su uvideli potencijalne probleme i kritična mesta i uradili modifikaciju kako bi se smanjila mogućnost iznenadnih otkazivanja pojedinih delova, navodi list.

Finalni model poslat je u Vranje porodici devojčice i sa FTN očekuju nove reakcije.

Docent dr Dejan Movrin, rukovodilac projekta izrade veštačke ruke, kaže da Departman za proizvodno mašinstvo i laboratorija iDEAlab poseduju najmodernije uređaje za 3D štampu i da će organizovati testiranje ruke i videti da li još nešto može da se koriguje.

Ruka omogućava hvatanje i prihvatanje predmeta, vožnju bicikla ili prenošenje i pridržavanje stvari. Neka sledeća etapa u istraživanju bi bila da devojčica tom rukom može i da piše, odnosno da svi prsti rade odvojeno, ali za to nam treba potpora fondova koji bi finansirali istraživanje, rekao je Movrin.