Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istraživanja upozoravaju: Hrana za bebe na kojoj piše 'bez dodatog šećera', često sadrži šećer

Iako je na proizvodima naznačeno da nema dodatih šećera, vrlo često se u sastavu nalaze šećer, med ili voćni sok. Naučnici upozoravaju da bi trebalo smanjiti upotrebu šećera, jer to može dovesti do bržeg kvarenja zubića i gojaznosti.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Istraživanje pokazuje da hrana za bebe na kojoj piše "bez dodatog šećera", često sadrži šećer, med ili voćni sok.

Sa Kraljevskog koledža za pedijatriju i zdravlje dece kažu da bi roditelji trebalo da nude i gorke ukuse, jer bi to decu štitilo od propadanja zuba, loše ishrane i gojaznosti.

Smanjenje gojaznosti dece je prioritet u svim delovima Velike Britanije, s tim što se Engleska i Škotska obavezuju da će prepoloviti taj broj do 2030. godine.

Označavanje hrane sa velikom količinom šećera i masti je važan deo tog procesa, nakon uvođenja poreza na slatka pića u Engleskoj 2018. godine.

U izveštaju se navodi da bi vlada trebalo da uvede obavezne granice za količinu šećera, uključujući i šećer u voću i u dečjoj hrani.

U izveštaju piše da bebama ne treba davati slatka pića. Umesto toga, trebalo bi da konzumiraju šećer u prirodnom obliku, kao što je sveže voće, mleko ili nezaslađeni mlečni proizvodi.

Profesorka Mari Fjutrel, rukovodilac istraživanja za ishranu dece na Kraljevskom koledžu za pedijatriju i zdravlje dece rekla je da proizvodi za bebe često imaju visok procenat od voća ili slatkog povrća.

"Pasirana ili tečna dečja hrana upakovana u kesice takođe ima visok procenat šećera", kaže ona.

Ona dodaje da, ukoliko dete isisava hranu iz kesice, teže kasnije uči da jede na kašiku.

"Hrana za bebe može biti označena kao da u njoj nema dodatog šećera, ali šećer iz voća takođe utiče na zube i metabolizam", kaže Fjutrel.

Povezane vesti

Brokoli i spanać

Ona je rekla da bebe imaju sklonost prema slatkim ukusima, ali roditelji to ne bi trebalo da podstiču.

"Bebe su voljne da isprobaju različite ukuse, ako im se pruži šansa", kaže profesorka, i dodaje da je važno da se oni upoznaju sa raznim ukusima, pa treba da jedu brokoli i spanać od malih nogu.

Profesorka Fjutrel je navela da roditelji treba da uče o uticaju šećera na dečiji organizam.

"Višak šećera je jedan od vodećih uzroka za propadanje zuba. Čak 23 odsto petogodišnjaka ima problema s zubima", kaže ona.

Unos šećera doprinosi da deca postanu gojazna.

Naučni savetodavni odbor za ishranu preporučuje da šećer ne čini više od 5 odsto dnevnog unosa energije za one koji imaju dve i više godina, a još manje za decu ispod dve godine.

Međutim, rezultati Nacionalne ankete o ishrani ukazuju da je prosečan dnevni unos za decu između šest meseci i tri godine 11,3 odsto, što je dvostruko više od preporučene količine.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica