Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Školski kalendar za narednu godinu: Decu čeka kraći jesenji raspust i jednosmenski rad

Pogledajte kako izgleda raspored raspusta za sledeću školsku godinu i šta podrazumeva jednosmenski rad.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Školski kalendar za 2019/20. godinu predviđa da đaci imaju tri raspusta - zimski, prolećni i letnji. Kada je reč o jesenjem raspustu, ostali su uskraćeni za jedan dan, pa će se u novembru, umesto četiri dana kao dosad, odmarati tri.

Oni će predah napraviti za dane vikenda, 9. i 10. novembra, i u ponedeljak, 11. novembra, kada se obeležava državni praznik Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže za Kurir da se ne ukida ništa, a da je cilj da se raspusti prave prema predagoškim zahtevima ustanove.

"Naravno da se poštuju praznici i sve drugo, ali je prevashodno da se na oko šest nedelja rada pravi predah, i to nije ništa neobično", naveo je Šarčević.

Povezane vesti

Prvo polugodište za osnovce i srednjoškolce počinje 2. septembra, a završava se 31. januara 2020. godine, zimski raspust ponovo će imati dva dela, prvi će početi 30. decembra i trajaće do 7. januara, dok će drugi deo raspusta trajati od 3. do 17. februara.

Učenici osnovnih škola će na prolećnom raspustu biti od 13. do 20. aprila, a srednjoškolci od 15. do 20. aprila. Drugo polugodište traje od 18. februara do 2. juna za maturante, a do 16. juna za ostale učenike. Srednjoškolci se raspuštaju 19. juna, a maturanti će se raspustiti između 22. i 29. maja.

Jednosmenski rad - spisak škola do 20. avgusta

Jasmina Đelić, načelnik Odeljenja za koordinaciju rada školskih uprava Ministarstva prosvete, objasnila je za Kurir da će se projekat jednosmenskog rada, koji predviđa da deca nakon nastave ostanu u školi od 12.30 do 16.30, realizovati u školama koje već rade u jednoj smeni.

"To je 240 objekata, mi smo ovim projektom selektovali i neke matične škole koje imaju izdvojene objekte u selima. Ministarstvo je školama dostavilo predloge sadržaja za učenike, a škole će i nama slati svoje predloge. Ministarstvo će spisak škola koje mogu da realizuju ovaj koncept objaviti najkasnije do 20. avgusta na sajtu", navela je ona.

Jednosmenski rad u školama, pilot projekat najavljen za 1. septembar 2019. godine, suštinski neće doneti mnogo novina, imajući u vidu da nije obavezan, ali će zato, s druge strane, učenicima koji to budu želeli, doneti mogućnost da učestvuju u različitim treninzima i radionicama, i to besplatno.

Novi koncept jednosmenske nastave osmišljen je nešto drugačije od pukog pohađanja prepodnevne smene.

Potrebno je da ustanove obezbede određene uslove, a jedan od prioriteta jeste da imaju kuhinju u okviru škole, ili ako je nemaju, da imaju organizovan ketering. Naravno, i da bude dovoljno prostora.

Ideja je da se učenicima ponude dobro osmišljene aktivnosti nakon redovne nastave, i to da vreme koriste u funkciji razvoja, kažu iz Ministarstva i objašnjavaju šta to zapravo znači.

Povezane vesti

Kako izgleda nov koncept

Dakle, nastava će počinjati u uobičajeno vreme za prvu smenu, što je uglavnom osam sati izjutra. Nakon redovne nastavne, dete koje želi da ode kući, niko neće sprečiti u tome, ali imaće i mogućnost da ostane da ruča i da učestvuje u određenim aktivnostima, za koje se škola odluči, a koje će biti besplatne.

"Primera radi, danas mnogo roditelja radi od 9 do 17 časova, pa dok dođu kući to je već 18 časova. Dete je, po sadašnjem, školu završilo već oko 13.30 časova i "samuje" do 18 časova. Mi želimo da to vreme iskoristi da radi domaći zadatak, da uči strani jezik, da se bavi sportom, svira neki instrument, da stiče preduzetničke veštine u učeničkoj zadruzi i slično", kažu iz Ministarstva.

I ručak će biti besplatan, kako je nedavno medijima rekla Jasmina Đelić, načelnica Odeljenja za koordinaciju rada školskih uprava Ministarstva prosvete, koja je dodala i da će za dodatne aktivnosti biti angažovani nastavnici.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica