Porodica Oblisk za drugi rođendan sina Džeksona dobila je najbolji mogući dar. Njihov sinčić se probudio iz kome nakon četiri dana.

Naime, Džekson se zarazio pegavim tifusom "Rocky Mountain", retkom, a ponekad i smrtonosnom bolešću, nakon što ga je dve nedelje pre ugrizao krpelj. Nekoliko nedelja bio je u teškim bolovima, a sada je iz bolnice prebačen u rehabilitacioni centar.

So update time! We got transferred to Frazier medical rehab center yesterday afternoon. We have a lot of therapy ahead...

Posted by Kayla Ann Oblisk on Четвртак, 06. јун 2019.

Dečak se 16. maja igrao s ocem i dedom u parku blizu njihovog doma u Kentakiju. Kad su se vratili kući, roditelji su na Džeksonovom vratu uočili krpelja i odmah ga uklonili.

"Izvadili smo ga i nastavili dalje. Nismo mislili da se nešto događa”, rekla je dečakova mama Kajla Oblisk.

Međutim, u roku od tri dana, telo dvogodišnjaka je bilo prekriveno svetloružičastim mrljama i dobio je groznicu. Kajla ga je odvela pedijatru, koji je dijagnostifikovao osip i poslao ga kući. Ipak, iscrpljeni dečak je plakao bez prestanka. 

"Nije hteo da ustane, jede, ni da pije. Kada bismo ga dotaknuli, vrištao je", prisetila se Kajla.

Lekari su pokušali sa lečenjem osipa, ali bez učinka, pa su ga 27. maja hospitalizovali. Tada mu je dijagnostifikovan pegavi tifus "Rocky Mountain", bolest koja je toliko retka, da se događa tek u jednom od 20 hiljada slučajeva ugriza krpelja. 

"Džekson je pao u komu. Nije mogao da otvori oči koliko je bio natečen. To je najgora stvar koja mi se kao roditelju ikad dogodila", kaže majka.

Afternoon update! We are awake and alert and EATING!! he ate a whole chicken strip by himself but we have to watch very...

Posted by Kayla Ann Oblisk on Петак, 31. мај 2019.

Džekson se iz kome probudio 31. maja. Tri dana kasnije i dalje nije govorio ni hodao, ali je bio pri svesti. 

Njegovi roditelji sada sve upozoravaju da decu zaštite sprejevima protiv krpelja.

"Krpelji se nalaze posvuda. Ako ga uklonite, a nema glavu, odmah posetite lekara. Moj savet je da krpelja ne bacate, već spremite kako bi lekari mogli provesti dodatne analize", savetuje Kajla i dodaje da lekare posetite čim posumnjate da nešto nije u redu, jer ne postoji ništa snažnije od roditeljskog instinkta.