Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Super vest za roditelje mališana koji su 'opsednuti' dinosaurusima!

Ako je vaše dete opsednuto dinosaurusima i zna svaku činjenicu o T-Rexu - opustite se i uživajte!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Vaš dino-ljubitelj ima tendenciju da bude natprosečne inteligencije sa povećanim nivoom pažnje, bolje će da barata jezičkim veštinama i obrađivati informacije. Ukratko, deca koja vole dinosauruse biće bolji i pametniji učenici, a to su dokazala tri odvojena istraživanja posvećena onome što naučnici nazivaju "intenzivnim interesovanjima".

Prema studiji iz 2007. godine objavljenoj u časopisu Developmental Research, oko jedne trećine male dece u nekom trenutku će razviti "intenzivno interesovanje" za neku temu - a jedna od najpopularnijih je opsesija dinosaurusima. Nije još poznato čime je to interesovanje podstaknuto, ali je sigurno da deca uzrasta od druge do šeste godine mogu da imenuju više dinosaurusa od svojih roditelja. Psihijatrijska terapeutkinja za decu Keli Čen smatra da je to dokaz da možeš da učiš, a da ne znaš da to činiš.

Povezane vesti

"Postavljanje pitanja, pronalaženje odgovora i sticanje stručnosti je uopšten proces učenja. Istraživanje teme i njeno usvajanje je korisno jer tako oblikujemo znanja", pojašnjava Keli Čen dodajući da je dečje osnovno zanimanje igra pa kroz nju najbolje uče. Veliku ulogu igra i činjenica da deca vole da pokažu kako znaju više i bolje od svojih roditelja. 

"Ako roditelj može da imenuje tri ili četiri vrste dinosaurusa, a dete 20, u sebi će da razvija osećaj autoriteta", smatra paleontolog Kenet Lakovara.

Spomenuto istraživanje je pokazalo da se interesovanje za određenu temu kod dece značajno smanjuje u roku od narednih šest meseci do tri godine, ali ono što deca kroz svoju opsesiju nauče, ostaje trajno za život.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica