Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nacrt zakona o pravima deteta: Srednjoškolsko obrazovanje biće obavezno

Od srede će se na javnoj raspravi naći Nacrt zakona o pravima deteta i zaštitnik prava deteta, a evo i o čemu će se sve raspravljati.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svako dete u Srbiji ima pravo na besplatno i kvalitetno osnovno i srednje obrazovanje, koje je - obavezno.

Ovo je navedeno u Nacrtu zakona o pravima deteta i zaštitniku prava deteta, koji je od srede na javnoj raspravi. Osim što uvodi obavezno pohađanje gimnazija i srednjih škola, ovaj zakon unapređuje prava najmlađih i prvi put predviđa instituciju - dečjeg ombudsmana.

Pravo na obrazovanje sve dece, čije su garancije naglašene predloženim propisom, na mala vrata uvodi obavezu srednjoškolskog obrazovanja dece. Iako ovo još nije postalo deo važećeg Zakona o osnovama sistema obrazovanja, očekuje se da se po usvajanju "dečjeg zakona", u roku od dve godine, sa njim usaglase ostali propisi. Za ovu novinu neophodna je i promena Ustava koji sada obavezuje samo na osnovno obrazovanje.

Povezane vesti

U Ministarstvu prosvete kažu da načelno podržavaju obavezu srednjoškolskog obrazovanja.

"Jedan od strateških ciljeva je da se poveća obuhvat učenika koji idu u srednju školu i zalažemo se da srednje obrazovanje bude obavezno, poput osnovnog, za šta je potrebno izmeniti niz zakona", rečeno je "Novostima" u Ministarstvu prosvete.

Deca ulicePosebnu zaštitu uživaće deca ulice. Njima se garantuju sva prava, a javne vlasti preuzeće obavezu da brinu o zadovoljenju osnovnih životnih potreba, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti i njihovom obrazovanju. Pisci zakona predvideli su i restriktivnu krivično-pravnu odgovornost dece koja na ulici borave, prose, pružaju usluge.

Zakonski tekst strogo zabranjuje i regrutaciju dece u oružane formacije i obuku najmlađih u rukovanju naoružanjem.

Donošenjem propisa koji bi, između ostalog, uveo i obaveznu veliku maturu bile bi u celosti ispunjene preporuke Komiteta za prava deteta UN. On predviđa i apsolutnu zabranu telesnog kažnjavanja dece. Zabrana se odnosi na roditelje i staratelje, koji imaju i dužnost da najmlađe zaštite od okrutnog i ponižavajućeg postupanja.

Pisci novog zakona ne kriju da je rad na njegovoj izradi trajao punih 12 godina. Krajnji proizvod je, kako ističu, "priručnik za budućnost" koji će garantovati potpuno zaokruženu zaštitu najmlađih.

"Njime će biti unapređen položaj deteta u porodici i biti smanjena mogućnost zlostavljanja i zanemarivanja dece", rekla je predsednica Narodne skupštine Maja Gojković.

"Predloženi tekst garantuje kvalitetnije pravo na najbolju zdravstvenu zaštitu i socijalnu sigurnost, kao i obrazovanje, slobodno vreme i kulturne aktivnosti".

Najveći iskorak biće napravljen uvođenjem institucije zaštitnika prava deteta. Po ugledu na "velikog" ombudsmana, i "dečji" će biti ustrojen kao organ za nezavisnu kontrolu zaštite prava najmlađih. On će biti ovlašćen da postupa u slučajevima njihovog ugrožavanja, kao i da prima predstavke, čak i od dece mlađe od 15 godina, ali uz informisanje roditelja.

Povezane vesti

Ministarka bez portfelja zadužena za brigu o deci Slavica Đukić Dejanović naglasila je da će zaštitnik prava deteta, kao i ostala zakonska rešenja, promivisati standarde za ostvarivanje najboljeg interesa deteta.

"Predviđeno je da se odluke o pravima i interesima deteta donose uz poštovanje mišljenja deteta i u najkraćem roku", naglašava Slavica Đukić Dejanović.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica