Čak 45 odsto dece i mladih između 9 i 17 godina zanemarilo je prijatelje, porodicu ili domaće zadatke zbog zavisnosti od interneta, a 15 odsto je onih kojima se dešava da ne jedu ili ne spavaju iz istog razloga, pokazalo je međunarodno istraživanje.

Studija je istovremeno pokazala i da se polovina ispitane dece osećala se loše jer nije mogla da provodi vreme na interentu, izjavila je docent Dobrinka Kuzmanović na tribini na temu "Kako deci ograničniti upotrebu elektronskih uređaja".

Prema rečima profesorke Kuzmanović, anketa sprovedena u Srbiji među decom od 14 do 17 godina pokazala je da je dve trećine njih bilo izloženo štetnim i negativnim sadržajima, odnosno da je 60, 70 odsto gledalo nasilje, krv, povređivanje ljudi i životinja.

Čak 60 odsto je gledalo uputstva o tome kako izvršiti samoubistvo, kazala je Kuzmanović.

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović podsetila je na opasnosti od interenta iako je, kako je rekla, to najmoćniji izvor informacija u istoriji ljudske civilizacije.

"To je problem koji je u Srbiji u porastu", ocenila je ministarka.

Mlađa deca bi na intrernetu smela da provode najviše sat do sat i po, a ona nešto starija do četiri sata, sve preko toga je zavisnost, navela je ministarka i podsetila da preterana vezanost za moderne tehnologije ima i kliničke manifestacije - deca se osamljuju, zanemaruju higijenu, uvek im je potrebno još vremena, ljute se, postaju čak besna ako im kažu da imaju neke važnije obaveze.

Ona je upozorila roditelje da su anskiozna deca i ona kojima je dosadno ili nemaju jasan stav u većem riziku da se vežu za moderne tehnologije, da postanu zavisna i da je zato važno pravilno rasporediti njihovo vreme.

Uz sve to, treba imati na umu i ono što su deca u Nemačkoj poručila roditeljima - budite sa nama da ne budemo vezani za internet, napomenula je ministarka.