Doktori za plodnost u Grčkoj i Španiji kažu da su napravili bebu od tri roditelja kako bi prevazišli neplodnost žene.

Dečak je rođen u utorak sa težinom od 2kg. Majka i dete su u dobrom zdravstvenom stanju. Doktori kažu da su napravili korak u medicinskoj istoriji, koja bi mogao pomoći neplodnim parovima širom sveta.

Međutim, neki stručnjaci u Velikoj Britaniji kažu da procedura pokreće etička pitanja i da nije trebalo da se desi ovako nešto.

Naime, ovaj eksperimentalni oblik IVF-a koristi jajnu ćeliju od majke, spermatozoid od oca i još jednu jajnu ćeliju žene donora. Razvijen je da pomogne porodicama pogođenim smrtonosnim mitohondrijskim bolestima koje se prenose sa majke na bebu. Ovakav poduhvat pokušan je samo u jednom takvom slučaju (porodica iz Jordana) i to tada izazvalo mnogo kontroverzi. Ali neki doktori za plodnost veruju da bi tehnologija mogla povećati izglede za IVF.

Mitohondrije su sitni delovi u skoro svakoj ćeliji tela koji pretvaraju hranu u korisnu energiju. Ova neispravnost u vezi sa mitohondrijskim bolestima dovela je do ovog eksperimentalnog poduhvata, tako da kombinovanje majčinog DNK sa mitohondrijom donatora može da spreči bolest. Ipak, postoje i spekulacije da mitohondrije mogu imati ulogu i u uspešnoj trudnoći. Ta tvrdnja još nije testirana.

Pacijentkinja je bila tridesetdvogodišnja žena u Grčkoj koja je prošla četiri neuspešna ciklusa IVF-a. Ona je sada majka, a njen sin ima malu količinu genetskog sastava od donatorske žene, jer mitohondrije imaju svoju DNK.

Dr Panagiotis Psatas, predsednik Instituta za život u Atini, izjavio je: "Neotuđivo pravo žene da postane majka sa svojim genetskim materijalom postala je stvarnost. Veoma smo ponosni što objavljujemo međunarodnu inovaciju u asistiranoj reprodukciji, a sada smo u poziciji da omogućimo da žene sa višestrukim neuspehom IVF-a ili retkim genetičkim mitohondrijskim bolestima imaju zdravo dete."

Grčki tim je sarađivao sa španskim centrom, koji je najavio da u istraživanju učestvuje još 24 žene i da je osam embriona spremno za implantaciju.

U februaru 2018. godine, doktori u Njukastlu, koji su uveli tehnologiju, dobili su dozvolu da stvore prvu beba od tri osobe u Velikoj Britaniji.

Regulaciono telo odobrilo je dva pokušaja u porodicama sa retkim mitohondrijskim bolestima. Neki lekari u Velikoj Britaniji su tvrdili da su dve primene – prevencija plodnosti i bolesti – moralno dve veoma različite stvari.

Tom Čajld, doktor sa Univerziteta u Oksfordu i medicinski direktor jedne klinike, rekao je: "Zabrinut sam za slučajeve gde nema dokazane potrebe da pacijent ukloni svoj genetski materijal iz jajnih ćelija i prenese u jajnu ćeliju donatora. Rizici tehnike nisu u potpunosti poznati, mada se mogu smatrati prihvatljivim ako se koriste za lečenje mitohondrijske bolesti, ali ne i u svakoj situaciji."

Dr Bet Tompson je rekla: "Regulacija u Velikoj Britaniji je zasnovana na snažnom javnom angažovanju i naučnim dokazima i omogućava da se rizici i koristi pažljivo procene. Ponosni smo što podržavamo prvu studiju u Velikoj Britaniji o primeni tehnika doniranja mitohondrija u dobro regulisanom okruženju, ali smo zabrinuti zbog studija koje su se odvijale bez sličnog nivoa nadzora."