U Srbiji se prodaju igračke koje sadrže po zdravlje opasne hemikalije - ftalate, a te toksične materije zastupljene su i do 300 puta više od dozvoljenog.

Igračke su testirane - laboratorijski ispitivane u Institutu za javno zdravlje "Batut". Kupovane su u radnjama azijske robe, ali i specijalizovanim, brendiranim radnjama za decu.

Do alarmantnog otkrića o toksičnosti došlo se istraživanjem i proverom sastava igračaka i predmeta za negu dece, koje je sprovela grupa stručnjaka okupljena u organizaciji Alternativa za bezbednije hemikalije (ALHem).

Tokom istraživanja nasumično su kupovane igračke i predmeti za negu dece. Utvrđeno je da od 15 slučajnih uzoraka, čak sedam sadrži opasne supstance u koncentraciji daleko većoj od dozvoljene. Za ftalate, koji štetno utiču na endokrini sistem, plod i razvoj ploda, propisana je zabrana prisustva u koncentraciji većoj od 0,1 odsto. U Srbiji, međutim, u testiranim igračkama izmerena je koncentracija u opsegu od 0,5 do 31,5 odsto, što je i do 300 puta više od dozvoljene. Istraživanje je trajalo od decembra prošle godine do januara ove.

Doktor biohemijskih nauka i koordinatorka ALHema Jelena Milić u izjavi za "Blic" na osnovu rezultata istraživanja savetuje roditelje i potrošače na šta da obrate pažnju i šta da izbegavaju:

- Plastične igračke sa reciklažnom oznakom 3, koja se na proizvodu nalazi u trouglu. Ne kupovati igračke na pijacama i uličnim tezgama i proveriti da li su na deklaraciji proizvoda uredno navedeni proizvođač i robna marka - ističe Milić.

Dodaje da, iako je gotovo polovina od nasumično izabranih predmeta bila pozitivna na toksične materije, zaključak da je polovina opasna bio bi neprecizan, jer taj procenat može biti i veći.

ALHem je o dobijenim rezultatima odmah obavestio Sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja i podneo zahtev za vanredni inspekcijski nadzor predmeta. Odgovora nadležnih institucija do danas, dva meseca nakon prosleđenog zahteva, nema.

Magistar biohemije i programska kordinatorka ALHema Jasminka Ranđelović ističe za "Blic" da je neophodno da se odmah pojača inspekcijski nadzor, i to ne samo prilikom uvoza već i tokom unutrašnjeg prometa.

- Trgovci su dužni da u promet stavljaju samo igračke koje su ispunile sve propisane bezbednosne mere - naglašava Ranđelovićeva.

ALHem tokom istraživanja nije kontrolisao samo prisustvo štetnih materija. Analizirane su i informacije na etiketi, jer propisi u Srbiji ne definišu način deklarisanja igračaka. I tu su rezultati šokantni i opominjući.

- Predlog novog zakona o predmetima opšte upotrebe koji treba da reguliše ovu oblast, odnosno da propiše sadržaj deklaracije je u Skupštini. Njegovim usvajanjem zakonski okvir biće poboljšan i usklađen sa EU. Međutim, na osnovu sadašnje analize, samo 30 odsto igračaka ispunjavalo bi propisane uslove, i to čak i među onima koje su kupljene u specijalizovanim prodavnicama igračaka poznatih proizvođača i registrovanih robnih marki - upozorava Ranđelovićeva.

"Igračka plačka" kao upozorenje

- Objavljivanjem rezultata istraživanja ALHem i zvanično pokreće kampanju "Igračka plačka" kojom hoćemo da javnost informišemo o prisustvu opasnih hemikalija iz grupe ftalata u plastičnim igračkama sa kojima deca svakodnevno dolaze u kontakt tako što ih dodiruju, igraju se sa njima ili ih stavljaju u usta - ističe magistar Jasminka Ranđelović, programska koordinatorka ALHema.

Koliko su opasni ftalati?

Ftalati su omekšivači koji se dodaju plastici na bazi polivinil hlorida (PVC) kao aditivi za omekšavanje i smanjivanje lomljivosti. Postepeno se ispuštaju iz proizvoda od PVC materijala, te u kontaktu sa proizvodima koji ih sadrže može doći do izlaganja korisnika štetnim dejstvima ovih supstanci. Zato je neophodno da budu u dozvoljenoj količini. Ftalati su supstance za koje je dokazano je da imaju toksične efekte na reprodukciju tako što štetno utiču na plodnost i na plod, a za neke od njih (DEHP, DBP, BBP, DIBP) dokazano je da mogu dovesti do poremećaja rada endokrinog sistema, odnosno da su endokrini disruptori.

Preporuke stručnjaka

Uvoznicima i distributerima - striktno se pridržavati svih propisa koji se odnose na bezbednost igračaka u Republici Srbiji.

Sanitarnoj inspekciji - da pojača inspekcijski nadzor igračaka, i to ne samo prilikom uvoza već i tokom unutrašnjeg prometa.

Potrošačima - da izbegavaju plastične igračke sa reciklažnom oznakom 3, ne kupujte igračke na pijacama i uličnim tezgama, proverite da li su na deklaraciji uredno navedeni proizvođač i robna marka