Još od 1967. današnji dan se obeležava kao Svetski dan dečje knjige. Sa razlogom je odabran baš 2. april za proslavu književnosti posvećene mališanima, jer je tog datuma rođen jedan od najvećih svetskih pisaca dečjih bajki - Hans Kristija Andresen.

Proslava ovog praznika ima cilj da se deca inspirišu da više čitaju i uživaju u književnim delima, a uz to i da se pojača mašta i imaginacija u njihovim životima. 

Važno je povezati decu sa knjigama i čitanjem, uvesti ih u magični svet dela i podstaći imaginaciju. Čitanje ima ogromne dobrobiti za detetov razvoj, stvaranje navike čitanja i olakšano učenje, a uz to će se i neverovatno zabaviti.

Hans Kristijan Andersen je danski književnik, koji je svoj čitav život posvetio pisanju bajki namenjenih deci. Trudio se da u svojim delima postane pravo dete, unese razna čudesa i mnogo humora. Neke od njegovih najpoznatijih bajki - Carevo novo odelo, Mala sirena, Olovni vojnik, Ružno pače, Palčica, Snežna kraljica - bude maštu i potpuno unose dete u svoj magični svet.

Kako bismo obeležili Svetski dan dečje knjige, izdvajamo nekoliko Andersenovih citata. 

Bajke leže u meni poput semenki; potreban je sami dašak vetra, zraka sunca ili kap gorcine pa da se rastvore u cvet.

Sve što pogledaš može se pretvoriti u priču… možeš da napraviš priču od svega što dodirneš.

Život je kao lepa melodija, samo su reči malo pomešane.

Sam život je najlepša bajka.

Biti rodjen u pačijem gnezdu i nije toliko loše osim ako ste se izlegli iz labudovog jajeta.

A vi, drage mame, ne zaboravite da večeras pred spavanje mališanim pročitate neku bajku!