"Grad Beograd jutros je doneo odluku da odobri sve zahteve roditelja za subvenciju za boravak dece u privatnim predškolskom ustanovama, koji su podneti od 1. januara do 25. marta", rekao je Vesić za Studio B.

"Ovom odlukom obezbedićemo da svi roditelji za čiju decu nema mesta u državnim vrtićima dobiju adekvatnu pomoć grada za boravak svoje dece u predškolskoj ustanovi. Kako bi svoj deci koja nemaju mesto u državnim vrtićima bio obezbeđen boravak Grad Beograd će dobiti pomoć Vlade Republike Srbije", rekao je Vesić.

On je naveo da Grad Beograd raspisuje 8. aprila konkurs za prijem dece u državnim vrtićima pa će se tek posle završetka konkursa znati koliko dece će ostati bez mesta u njima.

Vesić je da dodao i "da sa ovom decom čije ćemo subvencije odobriti danas u beogradskim vrtićima, državnim i privatnim, boravi više od 78 hiljada dece što je najveći broj od kako u Beogradu postoje predškolske ustanove".

Vesić je podsetio da je 2013. godine u beogradskim vrtićima bilo 46 hiljada dece što znači da danas u vrtiće ide preko 70 odsto mališana više što pokazuje jasnu razliku u odnosu grada prema deci od trenutka kada je Srpska napredna stranka preuzela odgovornost za vođenje grada.

"Prošle godine grad Beograd je za subvencije za boravak dece u privatnim vrtićima isplatio roditeljima 3,2 milijarde dinara ili oko 26 miliona evra, a od 2015. godine Grad je isplatio preko 60 miliona evra. Prema uredbi Vlade Republike Srbine predviđeno je da obuhvat dece koja borave u vrtićima bude 70 odsto od ukupnog broja i da su sve lokalne samouprave obavezne da ovu obavezu ispune do 2025. godine. Grad Beograd je danas, šest godina ranije, obezbedio da 71 odsto beogradske dece ima svoje mesto u vrtićima", rekao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je najavio da će Grad Beograd 2. aprila raspitati tender za izgradnju 11 montažnih vrtića koji će imati sve najmodernije evropske standarde kao i da se kupuje dva prostora za vrtiće.

"To znači da ćemo do kraja godine imati 13 novih vrtića i 3 hiljade novih mesta za decu. Sa politikom izgradnje novih vrtića nastavićemo i narednih godina jer Grad veruje da privatni vrtići ne mogu da budu zamena za državne već samo dopuna dok država ne izgradi sve neophodne kapacitete", poručio je zamenik gradonačelnika Beograda.