Centar za prava deteta u okviru projekta "Prava deteta u politikama i praksi" koji sprovodi u partnerstvu sa Save the Children International uz finansijsku podršku Vlade Švedske, priprema edukaciju o pozitivnom roditeljstvu koja će biti dostupna budućim roditeljima kroz zdravstveno osiguranje. Jedan od ciljeva projekta odnosi se na unapređenje sistema zaštite dece od nasilja kroz podizanje svesti javnosti o posledicama telesnog kažnjavanja i promovisanja pozitivnih i nenasilnih metoda vaspitanja.

U okviru Škola roditeljstva koje podržava Ministarstvo zdravlja, roditelji i članovi njihovih porodica imaće priliku da se edukuju i o metodama pozitivnog pristupa roditeljstvu. Kroz ovaj program oni će dobiti podršku za zdravstveno i psiho-socijalno osnaživanje kako bi se opredelili za odgovorne i uspešne metode vaspitanja svoje dece.

Centar za prava deteta će kroz program pozitivnog roditeljstva omogućiti stručno obučavanje zdravstvenih radnika, koji će budućim roditeljima pružiti podršku da umesto telesnog kažnjavanja dece primene alternativne pristupe vaspitanja koji nemaju negativne posledice po razvoj deteta. 

Oni će u okviru Škole roditeljstva imati priliku da steknu znanja o metodama pristupa detetu kada je u stanju ljutnje/agresije, prepoznavanju i kontrolisanju sopstvenih emocija, kontrolisanju deteta i razvijanju pozitivne komunikacije, efikasnom vaspitanju i pozitivnom nagrađivanju, doslednosti roditelja u vaspitanju dece, radu na promeni mišljenja o roditeljskom autoritetu i vaspitanju dece i dr. 

Međunarodni standardi u oblasti prava deteta  predviđaju da telesno kažnjavanje predstavlja nasilje nad decom i povredu prava deteta i da ga treba hitno i izričito zabraniti u svim okruženjima. 

Prema podacima istraživanja višestrukih pokazatelja položaja žena i dece u Srbiji (MICS) i UNICEF-a iz 2014. godine u Srbiji je 43 odsto dece starosti od 1 do 14 godina izloženo barem jednom vidu psihološkog ili fizičkog kažnjavanja od strane članova domaćinstva. Oko 39 odsto dece izloženo je psihološkom, dok je 17 odsto izloženo fizičkom kažnjavanju. Zabrinjava podatak da je fizičko kažnjavanje najzastupljenije kod dece uzrasta 3–4 godine, teškom fizičkom kažnjavanju izloženo je 8 odsto dece, od čega je više devojčica nego dečaka.