Sve je započelo jednim parčetom tkanine. Ipak, nakon sedam sati šivenja, postalo je nešto mnogo više: lutka koja izgleda kao dete koje je inspirisalo.

"Vrlo je važno pokazati toj deci sliku njih samih", rekla je Emi Džendrisevits, četrdesetpetogodišnjakinja iz Viskonsina. "Lutke imaju moć koju mi ne možemo popuno da razumemo."

Dok su inspirisane lutke zaista važne svakom detetu, Emine su mnogo više od toga. To su lutke sa različitostima. Za mnogu decu, "Lutka poput mene" je prvi način da vide igračku koja liči na njih, sa sve tim različitostima, deformitetima, ožiljcima.

Look at how sweet he is. Some kids go through more than most of us do in a lifetime :(

Posted by Amy Jandrisevits on Среда, 20. март 2019.

Teško je reći im da su savršeni baš takvi kakvi jesu, i tako im izgraditi samopouzdanje, a da im pritom ne ponudimo ono što zaista liči na njih. "Sada ćemo promeniti ovu priču", rekla je Ema.

Pre četiri godine napravila je svoju prvu "lutku poput mene" kada je transrodni drugar njenog deteta morao da se seli. Kada je ova slika igračke dospela na društvene mreže, jedna žena je zatražila lutku sa promenjenim ekstremitetom. Toliko se borila da pronađe igračku koja iči na njega. 

Kako bi lutke bile što vernije, Ema provodi mnogo vremena posmatrajući detetove fotografije. Toliko se posveti da tokom procesa stekne osećaj da ga poznaje.

"Ove lutke sadrže toliko emocija. Zaista je neverovatno imati dozvolu da razumeš nečiji život toliko."

Mnoge porodice delile su fotografije sa lutkama. Često je dobijala i snimke prvog detetovog susreta sa lutkom. Kada je dečak sa jednom kraćom rukom video igračku, odmah se oduševio.

Mališa je rekao: "Moja luka ima bebu ruku, i ja je imam. Moja lutka ima i odraslu ruku, isto kao i ja", bile su dečakove reči. Mogao je da gleda u tu lutku i da shvati da je to sasvim u redu.

Everyone wants to know...who is that darling bundle of cuteness. That was then...this is now. I can’t stop smiling.

Posted by A Doll Like Me on Wednesday, March 27, 2019

Mališa je rekao: "Moja luka ima bebu ruku, i ja je imam. Moja lutka ima i odraslu ruku, isto kao i ja", bile su dečakove reči. Mogao je da gleda u tu lutku i da shvati da je to sasvim u redu.

U skorije vreme je napravila lutku za desetogodišnju Sofiju Viver, koja ima Retov sindrom, dijabetes tip 1 i nekoliko deformiteta lica, što zahteva stalnu bolničku negu. Ema je uključila sve što devojčicu čini jedinstvenom, uključujuću njen osmeh, kesicu za kolostomiju i cev za hranjenje. Sofija se oduševila lutkom toliko da je želela i sama d je drži, što je ogroman izazov. ova lutka naročito znači Sofijinoj mami Natali. "Kada Sofija više ne bude bila ovde imaću pored sebe nešto što toliko liči na nju. To mi znači sve na svetu", mama je izjavila.

Man, you guys. This has been an emotional week but also humbling and amazing. I had the privilege of "meeting"...

Posted by Amy Jandrisevits on Петак, 15. март 2019.

Ema je napravila 300 lutki do sada, a potražnja je sve veća. Pošto se svaka lutka ručno ušiva i pravi, potrebno joj je dosta vremena. Majka joj pomaže u pravljenju tela, dok se ona fokusira na posebne detalje..

Ipak, i dalje ne može da poveruje u toliku popularnost, iako je svesna da ove lutke zaista prave značajnu razliku.

"Na široj slici, ovo nam pokazuje koliko očajno želimo da se pokažemo. Ja pokušavam da to promenim od osobe do osobe."