Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi uslovi: I za upis u privatne vrtiće oba roditelja moraju biti u radnom odnosu

Ove godine pri upisu dece u državne i privatne vrtiće važiće nova pravila.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Brojne uznemirene roditelje brine pitanje: da li je tačno da su ukinute odbijenice u državnim vrtićima, što bi značilo da ako dete nije primljeno u državni vrtić, gubi pravo na subvenciju Grada za upis u privatnu ustanovu.

Ali mogu da odahnu. Iz gradskog Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu ističu da nije istina da se odbijenice i subvencije ukidaju.

"U januaru i februaru nije izdata nijedna zato što je uvedena novina, a to je da ih od početka ove godine izdaje Sekretarijat. Oformljena je komisija za izdavanje odbijenica koja zaseda svakog petog u mesecu i odlučuje o broju odbijenica za dati mesec. Dakle, roditelji predaju zahtev predškolskim ustanovama, one nama dostavljaju te zahteve i onda komisija odlučuje", objašnjavaju za Kurir iz Sekretarijata.

Povezane vesti

Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu, kaže da će se odbijenice izdavati na mesečnom nivou, kao i da će se broj odobravati u skladu s budžetom.

"To nikako ne utiče na 17.000 dece koji su već u sistemu subvencije, novina se odnosi samo na izdavanje novih odbijenica. Važno nam je da prednost pri upisu imaju oni kojima je vrtić neophodan, jer je pomoć Grada prvenstveno i namenjena njima. Ove godine najavljeno je i oko 3.000 novih mesta u novim državnim vrtićima, što je ogromno povećanje, tako da će slobodnih mesta biti i nema potrebe za panikom", naglašava Gak.

On napominje da do pre tri godine pogodnost subvencije nije postojala, a da je od početka projekta skoro sedam milijardi dinara isplaćeno roditeljima na ime refundacije:

"Potrebno je da se balansira s budžetom, jer mora da se ulaže i u razvoj državnih vrtića, a ne samo u subvencije. Još jedna novina je da će pri upisu važiti ista pravila za državne i za privatne vrtiće, što će značiti da oba roditelja moraju biti zaposlena i prilikom konkurisanja za privatne ustanove."

Povezane vesti

Gradski sekretar objašnjava da odbijenicu mogu da dobiju samo oni koji su odbijeni za državni vrtić i dodaje da roditelji imaju pravo da konkurišu na svih 17 opština, ali da će pri upisu imati prednost na onoj opštini na kojoj su prijavljeni.

"Ukoliko roditelji konkurišu samo na jednoj opštini za upis u državnu ustanovu, a desi se da nema mesta na toj opštini, u tom slučaju mogu da čekaju da se oslobodi neko mesto. Ukoliko ne žele da čekaju, imaju pravo da podnesu zahtev za izdavanje odbijenice kako bi ostvarili pravo na subvenciju", zaključuje Gak.

  Foto: Profimedia

Roditelji čija deca ne budu primljena mogu da:

- podnesu žalbu

- budu stavljeni na listu čekanja i čekaju poziv iz državne ustanove

- podnesu zahtev za odbijenicu i ostvare pravo na subvenciju

Novine pri upisu dece u vrtiće

- ista pravila važiće za državne i privatne vrtiće pri upisu

- oba roditelja moraju biti zaposlena

- broj odobrenih odbijenica zavisiće od budžeta

- odsad odbijenice odobrava komisija pri Sekretarijatu

- odbijenicu može da dobije samo onaj ko je odbijen za državni vrtić

Povezane vesti

Pravilo za državna, ne i za privatna obdaništa

Neki roditelji su nam se obratili i sa pitanjem da li je istina da za treće dete više ne važi pravilo besplatnog upisa i boravka u vrtiću.

- Ze treće i svako naredno dete u porodici upis i boravak u državnim vrtićima je besplatan, uz to nije nužno da prva dva deteta borave u vrtiću da bi za treće bilo besplatno. Što se tiče privatnih vrtića, to je do njih, oni sami odlučuju o tome da li će trećem detetu odobriti pravo besplatnog boravka. U ovom trenutku ima 5.800 dece koja pohađaju državne ustanove besplatno - kažu u Sekretarijatu.

Konkurs u maju: Veći broj slobodnih mesta

Iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu navode da će konkurs za upis dece u predškolske ustanove biti u maju:

- Broj slobodnih mesta će se znati neposredno pre konkursa. Uglavnom je konkurs uvek početkom maja, a nama sve ustanove moraju da pošalju broj slobodnih mesta do tada. U proseku, uvek bude slobodno između šest i osam hiljada mesta, a planirano je da do kraja godine uz to bude još 3.000 novih u novim državnim vrtićima.

Dokumentacija za upis

Osim upitnika koji roditelji popunjavaju, potrebno je da se dostavi i dokumentacija za upis, i to:

- izvod iz matične knjige rođenih, kao i izvod za svu decu u porodici, ako imate više dece

- potvrda doma zdravlja da je dete sposobno za boravak u kolektivu

- potvrde da su oba roditelja u radnom odnosu

- za vlasnike preduzeća potrebna je fotokopija rešenja o upisu u registar

- za one koji upisuju treće ili četvrto dete potrebne su foto-kopije izvoda za sve troje, odnosno četvoro dece

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dusan

Istina je da nije istina da se mogu upisati deca ciji oba roditelja rade, kod nas u grupi ne radi 15 roditelja od dece koja su upisana a nas su odbili za drugo dete jer nema mesta! Kako nema mesta to je interesantno..

Najnovije

Vesti

Porodica