Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džem koji pomaže u pražnjenju creva

Možete ga jesti samog, mazati na hleb, dodati u jogurt, pahuljice. Pogledajte o kakvom džemu je reč...

 Izvor: Foto: Profimedia

Ako je zatvor mnogima tabu tema o kojoj se neće tako lako otvoriti drugima, istina je da je to čest problem koji pogađa mnoge ljude. A uzroci mogu biti premalo kretanja, stres, starost, lekovi, neki vitamini, premalo vlakana i vode u ishrani, no on takođe može biti nuspojava neke druge bolesti koju bi prvu trebali lečiti da bi pokrenuli svoja creva.

Iako se zatvor možda čini bezazlen, to nije tako ako traje mesecima jer se čovek celo to vreme ne oseća prijatno u svojoj koži.

Karakteriše ga otežana ili retka defekacija, tvrda stolica ili osećaj nepotpunog pražnjenja creva. Po statistikama otprilike svaka deseta osoba ima probleme sa neredovnim pražnjenjem creva.

Povezane vesti

Zatvor je bitno izlečiti ne samo zbog bola i nervoze koju proizvodi nego i zbog toga što otpadne materije u telu treba da se zadržavaju što kraće.

Ali ponekad i dok se držimo svih uputstava koja bi trebala da prekinu zatvor on je i dalje tu. Zato je važno isprobati prirodna pomagala, a među najboljima je džem koji je osmislila kanadska Veteranska bolnice iz Kvebeka i ispitala ga na četrdesetak starijih ljudi.

Pacijenti koji su patili od zatvora u proseku su jeli po jednu veliku kašiku džema na dan što im je je povećalo učestalost pražnjenja creva i smanjilo potrebu za laksativima u poređenju sa onima koji nisu jeli džem.

Uspeh je bio toliki da je bolnica nastavila da ga prepisuje kao lek za zatvor.

Za ovaj džem vam je potrebno:

- 150 g urmi (1 šoljica)

- 150 g suvih šljiva (1 šoljica)

- 1,5 šoljica prokuvane vode (za gušći džem manje)

Priprema

Isecite urme i suve šljive na komadiće. Stavite ih u ključalu vodu i kuvajte dok se mešavina ne zgusne. Dobijena količina trebala bi biti za 20 porcija od 1 kašike. Ovaj džem je pogodan za sve uzraste.

Možete da ga jedete samog, mažete na hleb, ili dodate u jogurt ili pahuljice.

Povezane vesti

Tajna suvih šljiva i urmi

Suve šljive imaju hranljiv i laksativan učinak, decenijama se prepisuju u te svrhe. Njihovim kuvanjem u kipućoj vodi nastaje prijatan i koristan dodatak esencijama za čišćenje.

Bogate su vlaknima i sorbitolom kojemu se pripisuje laksativni efekat. Sadrže ga čak 15 puta više nego ostalo voće.

Sorbitol je vrsta alkoholnog šećera koju mogu da konzumiraju i dijabetičari jer ne zahteva lučenje insulina. U crevima se prerađuje jako sporo i dospeva u debelo crevo najčešće napola prerađen zbog čega dovodi do mekših stolica.

Povezane vesti

Urme neki zovu i najzdravijim voćem na zemlji. One su dobar izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad creva. Po svom sastavu urme su prava prirodna multivitaminska tabela, koju mogu koristiti deca i odrasli. Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka.Urme uravnotežavaju stolicu te se koriste i kao lek kod proliva, ali naravno i tvrde stolice. U SAD-u urme se pakuju u male boce kao lekovi i to se propisuju kao lek za zatvor. Urme mogu da se koriste i za lečenje crevnih tegoba, pospešuju funkciju creva i pomažu razvoj korisnih bakterija u crevima.

Karatki saveti o ishrani za postizanje redovne stolice:

- Pijte puno vode;

- Jedite hranu sa više vlakana: voće, povrće, mekinje;

- Vlakna postepeno uvodite u ishranu i izbegavajte laksative jer postoji puno prirodnih metoda kojima si možete pomoći;

- Deci nemojte davati mekinje;

- Izbegavajte kofein i mleko.

Povezane vesti

Najnovije

Vesti

Porodica