Kako javljaju iz Kabineta gradonačelnika Novog Sada, pokrajinskom skupštinskom odlukom o ostvarivanju materinskog dodatka za nezaposlene majke za treće ili četvrto dete ("Službeni list APV", broj 60/18) utvrđen je viši stepen zaštite porodice u vidu novčane pomoći porodici u kojoj je majka nezaposlena, a u kojoj se rodi treće ili četvrto dete.

Odlukom je, navodi se u saopštenju, propisano da materinski dodatak ostvaruje nezaposlena majka koja je počev od 1. jula 2018. godine rodila treće ili četvrto dete, pod sledećim uslovima:

1. da je državljanka Republike Srbije,

2. da u trenutku rođenja trećeg ili četvrtog deteta ima prebivalište najmanje godinu dana na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, 

3. da neposredno brine o detetu za koje je podnela zahtev, čija deca prethodnog reda rođenja nisu smeštena u hraniteljsku porodicu ili data na usvojenje i koja nije lišena roditeljskog prava u odnosu na decu prethodnog reda rođenja 

4. da se nalazi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje najmanje godinu dana do dana rođenja deteta kao i od dana rođenja deteta do dana podnošenja zahteva, neprekidno.

Odlukom je uređeno da se materinski dodatak uplaćuje majci na njen tekući račun, a da se dužina prava na materinski dodatak određuje na osnovu statusa nezaposlenosti majke i ne može trajati duže od 24 meseca neprekidno. U skladu sa Odlukom, zahtev za ostvarivanje prava na materinski dodatak sa potrebnom dokumentacijom podnosi se najkasnije do navršenih šest meseci života trećeg, odnosno, četvrtog deteta, opštinskoj, odnosno, gradskoj upravi u kojoj je prebivalište podnosioca zahteva, izuzev za decu trećeg, odnosno, četvrtog reda rođenja, rođenu počevši od 1. jula 2018. godine, a zaključno sa 31. decembrom 2018. godine, za koju će majke zahtev moći da podnesu najkasnije do 30. juna 2019. godine.

Odlukom je predviđeno da o pravu na materinski dodatak u prvom stepenu rešava opštinska, odnosno, gradska uprava u kojoj je prebivalište podnosioca zahteva, a po žalbama na prvostepena rešenja opštinske, odnosno, gradske uprave u drugom stepenu rešava pokrajinski organ uprave nadležan za poslove demografije.

Pravilnikom o bližim uslovima i postupku ostvarivanja prava na materinski dodatak za nezaposlene majke za treće ili četvrto dete (“Službeni list APV“, broj 4/19) utvrđeno je da se ispunjenost uslova za ostvarivanje prava na materinski dodatak utvrđuje na osnovu sledećih dokaza:

1. fotokopije lične karte majke (ukoliko se radi o čipovanoj ispravi, neophodno je da ista bude očitana),

2. uverenja o državljanstvu Republike Srbije za majku (ne starijeg od šest meseci),

3. uverenja nadležnog organa MUP-a kojim se potvrđuje da majka ima mesto prebivališta na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine u trajanju od najmanje godinu dana neprekidno do dana rođenja trećeg, odnosno, četvrtog deteta,

4. izvoda iz matične knjige rođenih za svu decu,

5. uverenja nadležnog organa starateljstva o činjenici da se majka neposredno brine o novorođenom trećem ili četvrtom detetu, da njena deca prethodnog reda rođenja nisu smeštena u hraniteljsku porodicu ili data na usvojenje, kao i da majka nije lišena roditeljskog prava u odnosu na decu prethodnog reda rođenja,

6. potvrde da se majka trećeg, odnosno, četvrtog deteta nalazi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje najmanje godinu dana do dana rođenja deteta, kao i od dana rođenja deteta do dana podnošenja zahteva, neprekidno, i 

7. fotokopije validnog dokumenta o broju aktivnog tekućeg računa majke.

Podatke o kojima se vodi službena evidencija, a koji su neophodni za odlučivanje u predmetu, prvostepeni organ pribavlja po službenoj dužnosti, osim ukoliko stranka izričito izjavi da će te podatke pribaviti sama.

Rešenjem Pokrajinske Vlade 127 Broj: 553-13/2019 od 15. januara 2019. godine ("Službeni list APV", broj 4/19) utvrđen je nominalni iznos materinskog dodatka za 2019. godinu u iznosu od 15.000 dinara mesečno.