Donosimo vam ideje kako da bolje zagrejete vaš dom.

1. Trik s aluminijumskom folijom

Da izbegnete gubitak topline iz radijatora koji su pričvršćeni na spoljne zidove, stavite aluminijsku foliju na zadnji deo radijatora.

"Aluminijumska folija zaustavlja toplinu da se sedinjuje s hladnim spoljnim zidom pa preusmerava topli vazduh prema centru prostorije. Za ovaj trik dovoljna vam je obična kuhinjska aluminijumska folija", objašnjava Sofi Neuberg, aktivista udruženja 'Prijatelji Zemlje'.

2. Pustite jutarnju svetlost da vas obasja

Ujutro otvorite zavese i pustite u svoje stanove i kuće svu jutarnju toplinu i svetlost, koja će ostati 'zarobljena' prozorima, piše MSN.

3. Uložite u tople tepihe

Osim dodavanja glamura u vašu kuću, tepisi i otirači mogu sprečiti skupljanje hladnog vazduha u prostoriji. Ako nemate dobru podnu izolaciju, čak 10 posto plaćenog toplog vazduha "upiće" hladni podovi, piše National Energy Foundation (NEF). Tepisi deluju kao izolatori, a zahvaljujući njima i stopala ostaju topla.

4. Zavese- što deblje to toplije

Navucite zavese po kući pre odlaska na spavanje. Tokom noći većina ljudi smanjuje grejanje, a zatvorene zavese će sprečiti da topao vazduh izađe kroz prozor.

5. Prekrijte zidove

Gubitak topline se može sprečiti ako zidove, prekrijete slikama, fotografijama i ogledalima. Čak i debeli poster može dodati sloj izolacije, povećavajući temperaturu unutar stana jer sprečava hladnim zidovima da upijaju topli vazduh.

6. Prostorije koje ne koristite

Hodnici, ostave i spavaće sobe koje ne koristite ne treba grejati. U tim prostorijama isključite grejanje i zatvorite vrata.