Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sprečite respiratorne infekcije: Kako da decu zaštitite od virusa i smanjite upotrebu antibiotika

Pred nama je period prehlada i gripa, te bi roditelji trebalo da preduzmu važne korake kako bi zaštitili decu od bolesti, a samim tim smanjili upotrebu lekova, ali i odsustvovanje iz vrtića i škola.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Infekcije respiratornog sistema predstavljaju najčešće infekcije u pedijatrijskoj populaciji od kojih deca u proseku obole četiri do sedam puta godišnje, dok ona koja borave u dečijim kolektivima (jaslice, vrtići, škole...) značajno češće. 

Kako da zaštititimo decu od upornih virusa, savetuje mr ph spec. Jelena Šteković.

Kako se prenose respiratorne infekcije? 

- Respiratorne infekcije se veoma brzo šire, jer se prenose kijanjem, kašljanjem ili neposrednim kontaktom obolelih sa zdravim osobama. Najčešće su virusnog porekla, uglavnom traju kratko, protiču bez komplikacija i ne zahtevaju primenu antibiotika.

Iako su najčešće bezazlene i prolaze bez komplikacija, akutne respiratorne infekcije, ipak remete svakodnevni ritam cele porodice. Kako bolesno dete nije za kolektiv, to neminovno vodi tome da zaposleni roditelji izostaju sa posla, što stvara dodatni stres celoj porodici. Stoga, ništa ne treba da bude važnije kako od detetovog zdravlja, tako i od zdravlja cele porodice. 

Na koji način možemo da zaštitimo decu od virusa?

O zdravlju treba misliti na vreme, povesti računa o prevenciji, ojačati imunitet, posebno sada, kada je sezona respiratornih infekcija pred nama.

Kako bismo decu zaštitili od infekcija ne možemo ih držati pod staklenim zvonom, ali im možemo ojačati imunitet. Da bi se sprečilo oboljevanje najvažnija je prevencija. 

Poznato je da je imuni sistem odbrambeni sistem koji štiti organizam od štetnih uticaja različitih agenasa iz spoljašnje sredine. Ono što se manje zna je da su creva najveći organ imunog sistema čoveka, jer se u njihovom zidu nalazi preko 70 odsto ukupnog broja imunih ćelija organizma.  Zbog toga je crevna mikrobiota, koju čine milijarde korisnih (probiotskih) bakterija prirodno nastanjenih u crevima, veoma važna za pravilan razvoj organizma.  

Kako ojačati imunitet mališana?

Obzirom da se bebe rađaju sa potpuno sterilnom crevnom florom za njih je i te kako važno brzo i pravilno sazrevanje digestivnog sistema, jer je to prva barijera u odbrani organizma. Deca tek sa dve godine života stiču imunitet odraslih. Upravo u tom periodu je važno delovati preventivno, odnosno pomoći u formiranju mikrobiote creva deteta, čime se smanjuje rizik od eventualnog nastanka alergijskih i akutnih bolesti. Održavanjem prirodnog balansa crevne mikrobiote jača se imunitet deteta. U tu svrhu se danas sve više koriste sinbiotici (ProbioKid immuno) - preparati koji predstavljaju kombinaciju probiotskih bakterija i prebiotika.

Kontinuiranom primenom ProbioKid immuno dokazano se smanjuje učestalost respiratornih infekcija, učestalost upotrebe antibiotika, pojave povišene telesne temperature, kašlja, rinoreje (sekrecije iz nosa) i broj dana odsustva dece iz kolektiva (i roditelja sa posla).

ProbioKid Immuno se koristi jednom dnevno, tako što se sadržaj kesice rastvori u soku, vodi, čaju ili nekom drugom napitku po želji. Za postizanje optimalnog efekta preporučuje se kontinuirana upotreba tokom perioda od nekoliko uzastopnih meseci.

Sada, kada nam se deca posle dužeg vremenskog perioda opet nalaze u kolektivu moramo na vreme misliti o njihovom imunitetu i spremno dočekati sezonu respiratornih infekcija koja je pred nama. Saveznik u toj borbi nam svakako može biti ProbioKid immuno, jer uz ProbioKid immuno virusima je odzvonilo.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica