Da li ste znali da ...

1 - Deca izuzetno brzo rastu na početku života. Tokom prve godine života, deca rastu brže nego u bilo kom drugom periodu. Do prvog rođendana njihova telesna masa je 3 puta veća nego na rođenju! Sa 3 godine oni i dalje dobijaju oko 8g mase dnevno. Dok Vaša beba postaje mališan, telo i svi organi takođe jačaju.

2 - Telo deteta u razvoju zahteva do 6 puta više hranljivih materija po kilogramu telesne mase od tela odrasle osobe. Želudac Vašeg mališana je do 5 puta manji nego kod odrasle osobe! Takođe, mališani su često i vrlo izbirljivi sa hranom i ne jedu rado baš sve namirnice. Zato svaki obrok mora da sadrži važne hranljive materije u pravim količinama.

3 - Odgovarajuća ishrana dovodi do zdravog rasta. Zato je važno da mališan navikne da jede odgovarajuće količine hrane koja sadrži mnogo voća i povrća i veoma malo šećera. Detetu ne treba davati ni previše proteina. Neki roditelji posle majčinog mleka prelaze na kravlje mleko, ali kravlje mleko sadrži visok nivo proteina. Adaptirana mlečna formula je bolja opcija za decu stariju od godinu dana, jer predstavlja deo izbalansirane ishrane.

4- Mozak nastavlja da se razvija nakon uzrasta od godinu dana. Ishrana mališana mora na odgovarajući način da podrži razvoj. Aptamil 3 je posebno stvoren za decu, sa sadržajem masnih kiselina omega-3 DHA i omega-6AA koje pomažu normalan razvoj mozga.

5 - Gvožđe je presudno za mozak u razvoju. Gvožđe obezbeđuje kiseonik za rast i funkcionisanje mozga. Kod deteta koje ne dobija dovoljno gvožđa u ishrani se može pojaviti anemija, koja može dovesti do deficita pažnje ili problema sa pamćenjem. Kravlje mleko sadrži premalo gvožđa u odnosu na potrebe mališana. Aptamil 3 i 4 mlečne formule sadrže gvožđe i vitamin D koji podržavaju normalan razvoj mozga deteta.

6 - Ishrana može doprineti snažnom imunom sistemu. Sva deca dobijaju infekcije, ali ako dete ide u dnevni boravak veća je verovatnoća da se to desi. Stoga je potrebno da uradite sve što možete da ojačate imuni sistem svog deteta. Mleko za malu decu može pomoći. U nedavnoj studiji je Aptamil 3 Pronutra+ upoređen sa drugim vrstama mleka za rast bez prebiotika i LCPs koja su davana deci starosti 1-3 godine koja su boravila u ustanovama za dnevni boravak. Roditelji su prijavljivali koliko puta tokom godine su njihovi mališani imali infekcije. Deca koja su pila Aptamil 3 su imala više perioda bez ikakvih infekcija. Aptamil 3 sadrži Pronutra+, ekskluzivnu mešavinu prebiotika (scGOS/LcFOS 9:1), vitamina A, C, D, LCP i gvožđa.

1. Lee WS et al. Effect of Growing Up Milk (GUM) containing scGOS/lcFOS/LCPUFA on the Occurrence of Infections in Young Children attending Day Care Centres. Abstract presented at 7th World Congress of the World Society for Pediatric Infectious Diseases. 2011 Abstract: A-352-0006-00466.