Neprofitna organizacija Clean Label Project je 2017. godine objavila rezultate istraživanje koje je zasnovano na analizi nekih vodećih brendova koje se bave proizvodnjom hrane za bebe i decu i otkrila visok procenat arsena, olova i žive u njihovim proizvodima.

Novo istraživanje koje je zatim sproveo čuveni The Consumer Reportsfood,neprofitna američka organizacija, takođe je portvrdilo ove rezultate.

The Consumer Reports food tim testirao je oko 50 poznatih brendova dečije hrane, kao što su: Beech-Nut, Gerber, Baby Mum-Mum, Earth’s Best, Ella’s Kitchen, Happy Baby, Parent’s Choice (Walmart), Plum Organics i Sprout.

Prozvode su testirali na prisustvo arsena, olova i žive, a ovo su neki od zabrinjavajućih rezultata:

Okriveno je da je čak 68 odsto proizvoda pozitivno na arsen. To nije jedini otrov, istraživači su pronašli i 36 odsto olova.

Oko 60 odsto ovih proizvoda reklamira se sa oznakom "bez BPA", odnosno bez hemikalije bisfenol A.

Takođe, dečija hrana na kojoj piše da je organskog porekla sadrži visok nivo arsena u odnosu na hranu koja nije organskog porekla.

Kako prisustvo teških metala u bebinoj hrani utiče njihovo na zdravlje?

Teški metali koji su pronađeni u hrani, kao što su arsen, olovo i živa, toksični su čak i u maloj količini.

Olovo utiče na razvoj mozga i ne postoji količina koja se smatra bezbednom da bi se našla u hrani. Arsen i živa su neurotoksini a bebe i mala deca su posebno osetljivi na njihovu toksičnost zbog toga što je njihov mozak u razvoju.

Izlaganje beba čak i veoma malim količinima ovih teških metala može trajno da naruši njihovo zdravlje. Neki od problema su smanjen koeficijent inteligencije, problemi u ponašanju, autizam i poremećajem hiperaktivnosti, deficit pažnje. Na žalost, toksični efekti ovih metala su trajni. U slučaju da ih dete konzumira duže vreme mogu da izazovu teška oboljenja.

Da li je ovo znak za uzbunu?

"Važno je da kupci shvate da su neki otrovi, poput olova ili arsena svuda oko nas i jednostavno ne mogu da se uklone iz hrane", zaključio je Piter Kasel, portparol FDA.

Kompanija Gerber tvrdi da studija "bespotrebno plaši roditelje".

"Želimo da uverimo roditelje da su zdravlje i bezbednost beba nama na prvom mestu, zbog čega nikad ne ugrožavamo kvalitet naših formula i hrana za bebe i decu. Sva Gerberova hrana je u skladu ili premašuje standarde američke vlade za kvalitet i bezbednost", naveo je Gerber.

Izvor: Parents.com