TV voditeljka Kirstina Olsop priznala je da ponekad ima brutalne metode vaspitanja. Majka dvojice bioloških i dvojice usvojenih sinova odlučila je da kazni decu na neuobičajen način nakon što su previše vremena proveli na tabletima.

"U junu sam im razbila tablete, ne u nasilnom smislu. Udarila sam njima po nozi od stola. Igrali su popularnu igricu. Imali smo niz pravila i raspored kada ne mogu da koriste tablet, ali oni su ih sve prekršili. Na kraju sam rekla da moram uništiti tablete", otkrila je za Channel 5.

Već je taj incident komentirala na Tviteru nakon što su joj neki sugerirali da bi bilo pametnije da isključi internet ili da im oduzme uređaje.

"Kada biste deci pronašli cigarete, da li biste im rekli: 'Neću ih uništiti jer vrede deset dolara, ali, molim te, nemoj da pušiš?' Ne, naravno da ne biste", napisala je.

Mnogi su pohvalili njen potez, dok drugi smatraju da bi bilo odgovornije da ih je donirala u dobrotvorne svrhe jer mnoga deca na svetu nemaju takve predmete zato što im njihovi roditelji ne mogu to priuštiti.

Kirstina je odgovorila kako to nema veze sa novcem, već je to bio potez protiv negativnog uticaja u njenoj kući. Dodala je da lekcija koju su njena deca naučila vredi više od tableta.

To nije prvi put da je ova voditeljka otkrila svoje kontroverzne poglede na vaspitanje dece. Evo još nekih njenih saveta.

1. Kada imati decu

Još 2014. Kirstina je pozvala žene da odustanu od visokog obrazovanja i karijere kako bi imale decu jer im sa godinama opada plodnost. "Priroda nije uz nas. Priroda nije feministkinja", rekla je na BBC-ju i pokušala da podstakne žene da budu iskrenije o svom biološkom satu jer je to još uvek tabu tema. Ona je muža upoznala sa 32 godine i dobila dvoje dece.

2. Porođaj

U prošlosti je optužila organizaciju National Childbirth Trust (NCT) da majkama ne daje dovoljno informacija o carskom rezu. "To je vrlo politička, dogmatična i, prema mom iskustvu, zastrašujuća organizacija", napisala je 2013. Iz NCT-ja su odgovorili da u sklopu prenatalnih kurseva razgovaraju sa budućim roditeljima o svim temama, pa tako i porođaju carskim rezom.

3. O školi

2012. je napisala na Tviteru da škole ne bi trebalo da diktiraju roditeljima sa koliko će godina njihova deca krenuti u školu i kada će prisustvovati nastavi. "Kao roditelj dvojice dečaka rođenih tokom letnih meseci, znam da postoje dani kad im je previše škole. Neka deca su uzbuđena zbog škole, neka ne, posebno dečaci i tada im se nanosi dugoročna šteta. Škole bi trebale da veruju instinktu roditelja", pojasnila je.

4. O internatima

Kirstina je od osme godine pohađala internat jer je to bila želja njenih roditelja.

"Mnoga deca procvjetaju zbog neovisnosti i slobode, ali meni je to bilo previše, prerano", izjavila je. 

Dodala je kako njeni roditelji smatraju da su se žtrtvovali za ćerku, a zapravo niko osim deteta ne može u toj situaciji da kaže šta je ispravno.

5. O tehnologiji

Do incidenta kad je deci razbila tablete, Kirstina je tvrdila kako njnim sinovima starima 10 i 12 godina nije dopušteno korišćenje pametnih telefona i "štetnih" društvenih medija.

"Mislim da društveni mediji nisu prikladni za decu jer je osećaj: 'Oh, da sam bar bio pozvan na ovo' ili'Oh, moji prijatelji su radili nešto zabavno bez mene', jako loš", rekla je ranije ovog meseca.

Još su se držali jednog pravila, a to je da u sobama nema interneta. 

6. O letu avionom

Kirstina je priznala kako letenja  avionom ona i njen partner ponekad sede u poslovnoj klasi, a njihova deca u ekonomskoj. Tvrdi da su luksuzna sedišta nešto što će ih razmaziti i bacanje novca.

7. O metodama vaspitanja

Prošle godine objavila je fotografiju uz koju je napisala:"Nikad nisi premlad da naučiš da složiš plastične posude, čak i sa slomljenim zglobom."

8. O boravku u prirodi

Deci daje slobodu da provode vreme u prirodi jer smatra da tako razvijaju nezavisnost.

"Nisam savršen roditelj, ali smatram da decu možete pustiti da se veru po drveću, igraju noževima i šibicama i bušilicama. Retko dodiruju drvo, a to im neće škoditi i naučiće puno", pojasnila je.

9. O godini odmora

TV voditeljka je 2014. izjavila kako se sa decom dogovorila da je u redu ako žele slobodnu godinu pre fakulteta, ali da to nije godina odmora, već godina rada. U zamenu će im ona i njen partner platiti kurseve.

10. O telefoniranju roditeljima

Kirstina ima savet i za stariju decu.

"Razmazili smo ih previše. Dopustili smo im da mesecima ne zovu vlastite roditelje. Nije neobično očekivati da se jave bar jednom nedeljno. Stariji ljudi misle da moraju da zovu decu, a zapravo je obrnuto. Moramo poštivati starije. Imamo dužnost da ostanemo u kontaktu sa roditeljima, posetiti ih, poznavati i razumeti".