Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HiPP – u skladu sa prirodom

Zaštita biodiverziteta je jedan od najvećih izazova sa kojim se suočava čovečanstvo. Zbog nestanka staništa, vrsta i gena, priroda postaje siromašnija. Naš svet zavisi od biodiverziteta, i zato su održivost i zaštita biodiverziteta ...

  Izvor: Foto: Promo

Čak i najmanji oblici života – mikroorganizmi – imaju bitnu ulogu u ciklusu života na Zemlji. Svojim radom oni razlažu otpatke i pretvaraju ih u hranljivo zemljište zvano humus. Humus je osnova zdravog rasta biljaka. Mikroorganizme održavaju razni crvi, larve i insekti koji žive u zemlji. Zatvoren lanac ishrane osigurava očuvanje prirodnog balansa. Tako, na primer, ptica pojede bobice i onda izlučivanje tih semena pomaže biljkama u razmnožavanju. Kako bi se izbeglo širenje jedne životinjske vrste i stvaranje neravnoteže prirodnog balansa, svaka ima svoje prirodne neprijatelje. Jastreb, na primer, hvata miševe koji se razmnožavaju u polju. 

Naš svet zavisi od biodiverziteta, pa se moramo ponašati odgovorno i zaštititi faunu i floru, kao i prirodna staništa bogata vrstama koja trpe značajnu štetu. Zato je HiPP osnovao model farme za biodiverzitet na porodičnoj farmi u Nemačkoj. Tamo, zajedno sa naučnicima i pobornicima očuvanja prirode, kompanija opaža kako se zaštita biodiverziteta može uvećati uz pomoć praktičnih i održivih metoda.

Kako bi se povećao biodiverzitet, stare vrste koje su ugrožene izumiranjem, kao što su original Braunvieh goveda, Skudde ovce ili Appenzeller Spitzhaube pilići donete su na Eresberg farmu. Farma je sada dom šest kolonija pčela, osnovana kao reakcija na dramatičan pad populacije pčela.

Takve simbiotske zajednice su takođe od velikog značaja za zaštitu pijaće vode: trska prečišćava štetne supstance iz vode, koristi ih kao hranljive materije i tako uvećava potencijal reka i potoka da se čiste. Biljke nas širenjem korenja u zemlji štite od odrona i lavina, a zemlju štite od erozije.

Nova staništa, sa drvećem, divljim živicama i divnim cvetnim livadama, napravljena su za divlje životinje i biljke, za ptice, male sisare i insekte. Ograde su nastale slaganjem granja i suvog drveta oko pašnjaka i polja, što mnoge biljke koriste da dostignu nove visine i pronađu nov prostor. Takve raskošne ograde od suvog granja pružaju bitnu zaštitu mnogim životinjama i istovremeno štite od erozije.

Osetljiva ravnoteža prirode, ljudi i ekonomije mora se održavati kako bi se budućim generacijama ostavila životna sredina vredna življenja, a HiPP teži toj ravnoteži u svom svakodnevnom poslovanju.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica