Od danas patrole saobraćajne policije i školski policajci dežuraju ispred škola. Deca ove godine u prvom razredu dobijaju novi predmet koji poboljšava njihova znanja o bezbednosti saobraćaja. Prošle godine 2.400 policajaca održalo je oko 50.000 časova učenicima četvrtog i šestog razreda.

U MUP-u navode da će se preduzeti mere za zaštitu mališana naročito na putu od kuće do škole.

"U toku septembra i oktobra patrole saobraćajne policije biće u okviru zona škole i sankcionisati vozače koji kršenjem saobraćajnih propisa ugrožavaju bezbednost učenika. Pored toga, preventivni aspekt uključivaće predavanja koja će učenicima držati službenici Saobraćajne policije", navodi Aleksandar Radenković iz Saobraćajne policije.

Stručnjaci upozoravaju da roditelji ne smeju da krše pravila jer su oni najbolji primer u saobraćaju, ali i da vozači moraju da paze na zonu škole gde je ograničenje 30 kilometara na čas.

"To je brzina koja daje detetu šansu da preživi ako dođe do sudara sa vozilom. I najmanje prekoračenje drastično smanjuje mogućnost preživljavanja deteta, a takođe smanjuje i mogućnost izbegavanja deteta jer se produžava ukupan zaustavni put", ističe Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja navodi.

Stotinak škola ove godine treba da uz pomoć lokalne samouprave, a po projektima struke, dobije nove prilaze školama, koji uključuju pešačke prelaze i ležeće policajce.

Uvodi se projektna nastava

"Učitelji zajedno sa đacima biraju temu i provlače je kroz više predmeta", objašnjava Šeinovićeva i dodaje da se učenici kroz ovaj vid nastave navikavaju na grupni rad i saradnju.

Promene i u petom razredu. Izmenjena su tri predmeta – biologija, matematika i srpski jezik.

I prvaci i petaci će se susresti sa više digitalnih sadržaja, zbog čega je obuku prethodnih meseci prošlo više od 2.000 nastavnika.