Selidba jedanaestogodišnje devojčice Jasne iz malog mesta u veliki grad donosi mnoge novine: stan na petom spratu umesto dotadašnje kuće s dvorištem, neverovatan pogled kroz prozor na veliku reku i nebo, modernu školu, nove drugarice i, što je najvažnije, najboljeg druga Pecu. Druženje s komšijom i drugom iz odeljenja Pecom Jasni će sasvim promeniti život i uneće u njega mnoge radosti, a zajedničko odrastanje oboje će odvesti do velikih promena.

Zeleni papagaj, nova knjiga Vesne Vidojević Gajović u izdanju Kreativnog centra, dirljiva je priča o prijateljstvu, odrastanju i prvoj ljubavi i namenjena je mlađim osnovcima. Tekst prate zabavne ilustracije Dobrosava Boba Živkovića, koje na poseban način oživljavaju priču ove simpatične junakinje. 

Radnja „Zelenog papagaja“ smeštena je u vreme kad su tramvaj, lift i fiksni telefon još uvek bili čuda tehnologije, i kad su u Beogradu još postojali bioskopi s grejanjem na drva, u kojima se prikazuju kaubojski filmovi. U to vreme u žargonu se koristila reč “dasa”, za nešto što je fantastično govorilo se “fanta”, a sala za fizičko zvala se “fiskulturna sala”. Zahvaljujući senzibilnosti autorke, ovaj sad već poprilično anahroni milje je, kroz mnoštvo dečjih zapažanja i fascinacija, prikazan zanimljivo za otkrivanje i novijim generacijama mladih čitalaca.

Aleksandar Gubaša, Knjigoskop