U Ekotoksikološkoj laboratoriji Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", koja je jedna od ovlašćenih laboratorija javnozdravstvenih institucija za ispitivanje zdravstvene ispravnosti predmeta opšte upotrebe, vrši se kontrola i dečijih igračaka prema zahtevu nadležne, sanitarne inspekcije, proizvođača, uvoznika, distributera i prodavaca, kao i prema zahtevu roditelja koji iz bilo kojih razloga posumnjaju u ispravnost igračke. Iz ove laboratorije nam je rečeno da su najčešći uzroci neispravnosti nepravilnosti utvrđene proverom fizičkih i organoleptičkih karakteristika igračaka, koje mogu na različite načine ugroziti zdravlje, ali i život dece.

"Nepostojanost materijala i boje, skidanje boje sa površine igračaka trljanjem suvom vatom ili vatom natopljenom rastvorom sapuna, otpadanje dlačica sa igračke ili kose lutki prilikom češljanja, izvlačenja, protresanja ili prilikom neke druge manipulacije tokom igre, neprijatan miris, neadekvatna konstrukcija igračke koja može izazvati mehaničke povrede dece pri igri - oštre i nazubljene ivice, neravna i gruba površina, zatim, neadekvatna veličina igračke, koja ako je neprilagođena uzrastu može ugroziti zdravlje, a u najtežim slučajevima i život deteta guranjem sitnih delova u nosne i ušne kanale ili njihovim gutanjem", ističu u Ekotoksikološkoj laboratoriji ovog Instituta.

Ugrožen endokrini sistem dece

Ono što naročito zabrinjava jeste podatak da poslednjih godina značajno mesto u strukturi uzročnika neispravnosti zauzimaju i povišene koncentracije nekih, po zdravlje dece, štetnih materija koje se kao aditivi za omekšavanje plastike dodaju plastičnim dečijim igračkama i stvarima namenjenim za hranjenje i negu dece - ftalati, bisfenoli i slično.

"Ovi aditivi su u stručnoj javnosti poznatiji pod nazivom endokrini disruptori jer ometaju rad endokrinog sistema, kroz ometanje sinteze, transporta, vezivanja i dejstva mnogobrojnih hormona. Kao razlozi neispravnosti pojavljuju se i povišene koncentracije nekih teških i toksičnih metala, kao što su olovo, hrom i nikl, ili njihova migracija iz materijala od kojih je igračka napravljena ili boje kojom je ofarbana", navode u Ekotoksikološkoj laboratoriji Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Šta je sa "ljigavcima"?

Nedavno je u Velikoj Britaniji rađena analiza jedne od omiljenih igračaka mališana, popularnih "ljigavaca" ili "slajma", koji i kod nas mogu da se nađu u skoro svakoj radnji sa igračkama, a za koje je utvrđeno da neretko sadrže opasnu hemikaliju bor u nedozvoljenoj količini. Naime, u osam od 11 uzoraka "ljigavaca" pronađen je veći nivo bora od dozvoljenog. Ova hemikalija se inače koristi da bi igračka bila lepljiva. Testovi su pokazali da je u jednom od "ljigavaca" nivo bora bio veći čak četiri puta od dozvoljene količine koju propisuju standardi EU, a koja iznosi 300 mg/kg.

Osim industrijske i igračka napravljena u domaćoj radinosti po uputstvima koje možete pronaći na "jutjubu" nije bezbedna jer sadrži boraks, koji je napravljen od bora. Visoke količine bora kod mališana mogu da izazovu upalu kože i iritaciju, dijareju, povraćanje, glavobolju, grčeve, čak i depresiju.

Prema rečima toksikologa Dragana Joksovića, istraživanja o štetnosti bora koja su obavljena na životinjama utvrdila su da visoke koncentracije ove hemikalije mogu da oštete plod u stomaku majke.

"Upozoravaju se uglavnom trudnice i dojilje da ne barataju sa tim jer su mogući problemi sa plodom, pre svega manja težina i slično. Roditelji bi trebalo da vode računa šta kupuju deci. Ipak, neće im biti ništa ako su se neko kraće vreme igrali", kaže dr Joksović.

U Institutu za javno zdravlje Srbije kažu da koncentracija bora, dužina izloženosti, put unošenja u organizam i drugi faktori utiču na rizik od oštećenja zdravlje dece i odraslih.

"Primera radi, izloženost u radnoj sredini visokim dozama prašine koja sadrži borna jedinjenja izaziva iritaciju sluzokože grla, nosa i očiju. Unošenje oralnim putem visokih doza u kratkom vremenskom periodu, oko 30 g borne kiseline, dovodi do želudačno-crevnih poremećaja, oštećenja jetre, bubrega, mozga"nabrajaju u ovom Institutu.

Ministarstvo zdravlja se ne oglašava

Na pitanja koja je Blic uputio Ministarstvu zdravlja i sanitarnoj inspekciji Republike Srbije o tome da li je u našoj zemlji sprovedena kontrola "ljigavaca" i šta je otkriveno, kao i kakve će se mere u vezi toga dalje sprovoditi i koliko pomenuta hemikalija bor ugrožava zdravlje ljudi, iz ovog ministarstva ni posle više od nedelju dana nisu odgovorili, iako su iz dana u dan obećavali da odgovori stižu.

Novinari nisu dobili odgovor ni na pitanje koliko se igračke koje dolaze iz Kine, a koje uglavnom ne nose onaku CE i nisu prošle kontrolu EU, ali i sve druge, uvoze pod kontrolom Ministarstva zdravlja Srbije i da li prolaze kontrolu naše zemlje.