Roditelji dece složni su da takozvani ljigavac ili slime u najmanju ruku predstavlja igračku štetočinu.

Sve je dobro dok se ljigavac drži na čvrstoj površini ili svojoj kutijici, ali dohvati li se tkanina, budite sigurni da ih možete otpisati. Međutim, mnogo je važnija tvrdnja potkovana istraživanjima naučnika da ljigavac predstavlja opasnu igračku koja može ostaviti dugoročne posledice.

Ova igračka nastaje upotrebom opasnih hemikalija i ovaj proizvod, koji podseća na sluz, sadrži potencijalno nesigurnu količinu boraks hemikalije koja u prekomernim dozama uzrokuje proliv, povraćanje i grčeve.

Dugoročno, izloženost vrlo visokom nivou boraksa može naneti štetu čak i nerođenoj deci, čak i dovesti do neplodnosti kod mladih koja se kao deca igrali slajmom.

Testirano je 11 različitih verzija koje su u prodaji, a čak 8 od 11 pokazalo je nesiguran nivo boraksa. Osam proizvoda su označeni da su premašili granicu sigurnosti EU od 300 mg/kg, a najgori je prekršitelj Toysmith Jupiter Juice. Sledeći je CINEE Pink Fluffy Slime, a zatim Cosoro Dodolu Crystal Slime Magic Clay. Proizvodi su povučeni iz prodaje Amazona.

Začetnica istraživanja, Niki Stopford izjavila je sledeće:

"Roditelji koji kupuju ljigavce svojoj deci veruju da su ove igračke sigurne pa će ih šokirati kad otkriju da bi njihovo zdravlje moglo biti izloženo riziku. Proizvođači moraju da prestanu sa proizvodnjom nesigurnih proizvoda, a Vlada i trgovci jednostavno moraju učiniti daleko bolji posao."