U vrtiće Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" moći će dodatno da se upiše još oko 20 odsto dečaka i devojčica koji su posle završenog konkursa ostali ispod "crte".

Na ovogodišnji konkurs stiglo je 4.370 zahteva za upis dece u vrtiće, a primljeno je 1.042 mališana, dok je njih 3.328 ostalo na listi čekanja. Po rečima Ružice Svorcan, koordinatorke Službe za upis, 1.872 deteta su odbijena, dok su za 1.435 dečaka i devojčica roditelji konkurisali za mesta u vrtićima koja nisu bila navedena u konkursu.

U jaslice nije primljena 21 beba, i one su odbijene zbog toga što deca još nemaju šest meseci.

"Od nadležnih smo tražili odobrenje da se za još 20 odsto mališana odobri upis, i za toliko smo dobili dozvolu. Ta deca će biti upisana u one vrtiće gde ima mesta za njihov prijem", ističe Svorcanova.

U PU "Radosno detinjstvo" podsećaju da su roditelji primljene dece dužni da do 17. jula dođu u upravu ove ustanove u Ulici Pavla Simića 9, da bi potvrdili upis i potpisali ugovor. Obavezno je, ističu, da prilože potvrdu Doma zdravlja na obrascu broj 1, kao i potvrdu da je dete vakcinisano.

Za boravak mališana u vrtićima roditelji od 1. jula plaćaju veću cenu, koja je u proseku povećana za oko 50 odsto. Najmanji skok je za jasleni uzrast (od 16,09 odsto), s obzirom na to da je ta kategorija po staroj ceni bila najskuplja.

Po novom cenovniku, usvojenom na sednici Skupštini grada, ekonomska cena boravka deteta je sada 22.500 dinara mesečno, dok je ranije iznosila 19.380 dinara. Roditelji, međutim, za boravak deteta u PU "Radosno detinjstvo", plaćaju 20 odsto od te cene, a preostalih 80 Gradska uprava za socijalnu i dečju zaštitu. To znači da će roditelji za boravak mališana u vrtićima plaćati više između 600 i 1.800 dinara, u zavisnosti od grupe koju dete pohađa.

Koja deca imaju pravo na besplatan boravak?

Zahtevi za besplatan boravak, na koji imaju pravo deca sa smetnjama u razvoju, deca bez roditeljskog staranja, ona koja primaju dečji dodatak ili socijalnu pomoć, kao i treće i svako naredno dete, podnose se u avgustu. Trenutno je 4.525 mališana oslobođeno plaćanja.