Ponosni i presrećni roditelji Nikola i Tod Bejli iz Šefilda kažu da lekari nisu ni sumnjali da bi jedna od devojčica mogla da boluje od nečega, a kada se Harper rodila, tvrde, rekli su im da im je „žao“.

"To je jako zabolelo. Nemaju oni zašto da žale, obe devojčice su savršene i ne bismo ih menjali ni za šta na svetu", kažu roditelji.

Mama Nikol je inače po zvanju medicinska sestra i kaže da smatra da joj je nova misija da edukuje ljude o Daunovom sindromu i smanji stigmu koja se stvara oko dece rođene sa ovim genetskim poremećajem.

"Harper je Harper, a Kvin je Kvin. Nisu iste i ne pada mi na pamet da ih upoređujem, koliko god mi to teško ponekad padalo budući da su ipak bliznakinje. Boli me kada ljudi bulje u njih jer im je "nešto čudno" a onda sa oduševljem uzviknu: "Znam šta joj je, to je Daun dete!", kao da su upravo odgovorili na neko nagradno pitanje.

I na kraju krajeva, sam izraz "Daun dete" je ružan, to je prosto dete koje boluje od Daunovog sindroma", kaže Nikol.

Ona i njen suprug imaju i starijeg sina, četvorogodišnjeg Lukasa koji je rođen potpuno zdrav. U trudnoći sa bliznakinjama, kaže, nije imala nikakav čudan osećaj do pred sam kraj, kada je odjednom počela da se goji i stalno joj je bilo muka. Ipak, na svim pregledima rezultati su pokazivali da je sve u redu.

Harper je rođena prva, ali Nikol nije stigla ni da joj vidi lice, jer su bebu odmah odneli na dalje preglede. Kvin je rođena 38 minuta kasnije, i takođe nije ni nju stigla da lepo vidi.

Pola sata po porođaju, lekari su saopštili da Harper ima Daunov sindrom.

"To su rekli uz 'žao nam je', uz prateći sažaljiv stav",  komentariše Nikola.

Mala Harper, kao i većina dece sa ovim sindromom, ima i rupu na srcu zbog koje će morati na operaciju kada napuni šest godina.

"Oko Harper ima dosta posla. Iako su bliznakinje, dosta se razlikuju, čak i fizički – Kvin ima plavu svilicu umesto kose, dok Harper ima gustu, crnu kosu koju već sad možemo da vežemo u rep. Harper se prva i nasmejala, Kvin dugo nije. Ipak, obe su najsrećnije kad su zajedno .Obožavam da ih, kao prave bliznakinje, oblačim u istu odeću, a često im se i ja pridružim u tome", zaključuje Nikol.

Meet the ‘one in a million’ twins – one with Down’s syndrome and the other without! Proud parents Nicola and Todd Bailey insist both their girls are “perfect” and they wouldn’t change either of them “for the world” https://stories.swns.com/news/meet-the-one-in-a-million-twins-one-with-downs-syndrome-and-the-other-without-99829/

Posted by SWNS on Monday, July 2, 2018