Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mleko i mlečni proizvodi - jedno veliko DA!

Moderna medicina svrstava mleko i mlečne proizvode u grupu kompletne ili funkcionalne hrane. Zašto je to tako?

  Izvor: Foto: Promo

Mleko i mlečni proizvodi sadrže veliku količinu vitalnih hranjivih tvari, poput proteina, kalcijuma i nekih vitamina, te imaju jako važnu ulogu u izgradnji zuba, mišića i kostiju. Izuzetno je važno da deca i adolescenti konzumiraju dovoljnu količinu mleka i mlečnih proizvoda, jer u ovoj fazi telo raste i dobija oblik. Kod starijih osoba, mlečni proizvodi daju značajan doprinos prevenciji osteoporoze.

Iako mleko sadrži oko 87% vode, izuzetno je bogato proteinima, mineralnim solima i sadrži niz važnih vitamina. Među mineralima, najviše je kalcijuma, koji je važan za rast i razvoj organizma - ali kada je kalcijuma premalo u telu, to može dovesti do usporavanja rasta. Proteini u mleku i mlečnim proizvodima izvor su vitalnih aminokiselina koje zajedno sa kalcijumom igraju ključnu ulogu u izgradnji kostiju.

U uravnoteženoj ishrani vrlo je važno da je u jelovnik uključeno i mleko i mlečni proizvodi, kao što su sir i razni fermentisani mlečni proizvodi, što može imati dodatne povoljne učinke na naše telo. Pored proteina, kalcijum, jogurt, kiselo mleko i kefir takođe sadrže bakterije, mlečne kiseline koje mogu biti korisne za probavu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica