Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi put u svetu: Porodila se Srpkinja kojoj je bliznakinja darovala matericu

Mama iz Srbije je dobila sina zahvaljujući sestri koja joj je donirala matericu.

  Izvor: Foto: Profimedia

Dečak težak 2.970 grama došao na svet u Univerzitetskoj bolnici u Bolonji

Tridesetosmogodišnja Srpkinja prva je na svetu koja je rodila bebu zahvaljujući tome što joj je sestra jednojajčana bliznakinja darovala svoju matericu. Dečak težak 2.970 grama došao je na svet u Univerzitetskoj bolnici u italijanskom gradu Bolonji. Porođaj je urađen carskim rezom, a mama i beba se dobro osećaju. Budući da je intervencija obavljena u spinalnoj anesteziji, žena je sve vreme dok je porođaj trajao bila svesna. U timu lekara, između ostalih, našli su se i naši stručnjaci dr Milan Milenković, iz švedskog tima za transplantaciju materice, i profesor dr Miroslav Đorđević, sa Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

Porodilja potiče iz jednog malog mesta u Srbiji, a ostala je u drugom stanju zahvaljujući postupku vantelesne oplodnje, koji je obavljen posle presađivanja materice u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj ulici u Beogradu, jedinstvenog postupka o kome je ceo svet brujao u martu prošle godine. Budući da se nalazila u Italiji zbog poslovnih obaveza, odlučila je i da se porodi u Bolonji, ali uz asistenciju tima lekara koji su učestvovali u transplantaciji.

Povezane vesti

Kako saznajemo, planirano je da žena zadrži presađenu matericu jer u slučaju kod jednojajčanih bliznakinja ne mora da prima tešku imunosupresivnu terapiju protiv odbacivanja organa. To znači da bi mogla da planira još jednu ili dve trudnoće, jer u klinici u Stokholmu ona i suprug imaju još 11 zamrznutih embriona koji se mogu iskoristiti za nove postupke vantelesne oplodnje.

Kako je "Politika" već pisala, model presađivanja materice je razvio profesor Mats Branstrum iz Geteborga posle 15 godina strpljivog rada na animalnom modelu. Prvo dete na svetu posle transplantacije materice je rođeno u Geteborgu 2014. godine i do sada je na svet došlo osmoro mališana u Švedskoj, dvoje u Americi i jedno u Brazilu.

Povezane vesti

Računa se da u Evropi za presađivanje ovog organa ima oko 200.000 kandidatkinja a statistički gledano jedna od 4.000 žena se rodi bez materice. Starosna granica za doniranje materice iznosi 62 godine, a podaci govore da su do sada donorke bile majke, sestre, prijateljica, čak i jedna svekrva, ali nikada do sada jednojajčana bliznakinja.

Zapratite Yumamu i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica