Šta ako dete u trećoj godini gubi veštine koje je već steklo, da li u prvom mesecu života zna da odigne glavu, da li između 7. i 9. meseca života reaguje na svoje ime… 

Ovo su samo neka od pitanja koja muče roditelje po rođenju njihovog deteta. Upravo zbog toga će sve porodice po izlasku iz porodilišta od sada dobijati UNICEF razvojne vodiče sa stručnim savetima za srećno odrastanje njihovih novorođenčadi.

Imunizacija, ishrana, rani razvoj i dojenje, interakcija roditelja i deteta, značaj učenja i igre, ali i znaci upozorenja za svaki uzrast samo su neke od tema. Brošure obuhvataju sledeće faze razvoja deteta: od 0 – 1. meseca života deteta, 2.  mesec, 3 – 4. mesec, 5 – 6. mesec, 7 – 9. mesec, 10 – 12. mesec, 13 – 18. mesec, 19 -24. mesec, 25  - 36. mesec i 37 – 48. mesec. 

"Unapređenje znanja roditelja o svim ovim fazama razvoja, doprinosi boljem fizičkom i psihičkom razvoju dece. Pored toga, ove brošure su i korisne i za stručnjake koji rade sa decom – pedijatre, patronažne sestre, vapsitače, socijalne radnike, psihologe. Zahvalni smo što uz podršku Elektroprivrede Srbije možemo da osnažimo roditelje novorođene dece i da im pomognemo da svako dete dobije najbolje osnove od samog početka života", izjavila je dr Ivana Mišić, konsultantkinja u UNICEF-u.      

Foto: Promo

Zahvaljujući podršci Elektroprivrede Srbije, odštampano je 35.000 paketa od po 10 brošura koje se od početka 2018. godine daju svim majkama novorođene dece u svim porodilištima u Srbiji, tokom boravka ili prilikom otpusta majke i deteta.      

"Današnji roditeji se sve manje oslanjaju na tradicionalni oblike podrške učenja od starijih generacija i savete o novorođenoj deci traže iz drugih dostupnih izvora (putem interneta, savetovališta, i slično). Zato su UNICEF-ove brošure dragocen edukativni materijal i valjana podrška roditeljstvu u prvih četiri godine života deteta", kaže prim. dr Olga Stanojlović, šefica odeljenja neonatologije  u bolnici za ginekologiju Kliničko-bolničkog centra Zvezdara.

"Za Elektroprivredu Srbije projekti čiji je cilj podrška deci predstavljaju prioritet u okviru društveno odgovornog poslovanja. Mi podržavamo napore Vlade Srbije i UNICEF-a, u okviru programa Razvoj u ranom detinjstvu, i zadovoljstvo nam je što smo pored podrške jačanju razvojnih savetovališta u tri grada u Srbiji, pomogli da 35.000 porodica dobije dragocene savete za praćenje svih faza razvoja dece u prvim godinama života", izjavila je Zvezdana Jovanović Popović, direktorka Sektora za odnose s javnošću "Elektroprivrede Srbije".