"Deca koja su kod nas zbrinuta danima osećaju strah da će ih neko napasti, ne mogu da spavaju, čuju različite glasove, prepričavaju nam kako im se javlja glas koji im govori da će ih neko ubiti, misle da će sami sebi nešto da učine, otkinuti ruku i slično. To su strašne situacije" kaže doc. prim. dr sc. Katarina Dodig Ćurković, načelnica Zavoda za dečju i adolescentsku psihijatriju KBC-a Osijek.

Ona nam je opisala u kakvom su stanju deca koja su na lečenje primljena zbog konzumiranja tzv. osveživača vazduha, a zapravo "sintetičke ulične droge, vrlo snažnog i po život opasnog derivata THC-a", kako ih je na svojem profilu na Fejsbuku opisao dr Igor Berecki, pedijatar KBC-a Osijek.

Lečenje

Deca o kojima nam je govorila dr Dodig Ćurković, a reč je o njih šestoro u dobu od 13 do 17 godina, hospitalizovana su u osječkoj bolnici pre desetak dana, a na lečenje su došli u razmaku od tri dana.

Dolaze iz Osijeka, Đakova, Požege i Baranje. Podsetimo, u februaru 2015. godine u centru Zagreba od posledica pušenja tzv. osveživača vazduha preminuo je 15-godišnji dečak.

Pakovanje

"Nikad dovoljno ponavljanja. Dakle: nije osveživač! NIJE OSVEŽIVAČ!!! NIJE. NIJE. Već sam desetak puta to ponavljao i opet ću! To je DROGA. Sintetska ulična droga, vrlo snažan i po život opasan derivat THC-a (poput hemijski izmenjenog i znatno pojačanog ekstrakta marihuane), koji se unosi pušenjem. Njime su natopljene suve trave, kako bi se mogle mešati sa duvanom pa potom motati u cigarete.

Prodaju se u LAŽNIM pakovanjima aromatičnih trava (i otuda popularni, ali sasvim netačan naziv "osveživač vazduha" ili "herbal mix").

Paketići su najčešće veličine i izgleda pakovanja pojedinačnih prezervativa, raznih dizajna i naziva (Spice, Galaxy, Vertex, Incense, Bunga-Bunga, Zombi, Scooby Snax, Solar Super). Ne zavaravajte se glupostima, ne shvatajte ih neozbiljno.

Od toga se umire. Od toga su već umrla deca. Prava deca. Nečija deca. To NIJE osveživač vazduha. Najgore od svega - naziv "osveživač" toliko je raširen da narkotik i dalje prolazi ispod radara tržišnim inspekcijama, carinicima na uvozu i policiji i nalazi se u SLOBODNOJ PRODAJI u trgovinama "zdrave ishrane", zajedno sa vodenim pajpovima, pušačkim bongovima, mirišljavim štapićima i ostalim priborom za pušenje i "rekreativno drogiranje"", napisao je na Fejsbuku dr Berecki, koji se posljednjih godina nagledao previše slučajeva dece koja su završila u teškom stanju nakon konzumiranja ovih opasnih stvari.

Repetitio est pas mater! Nikad dovoljno ponavljanja. Dakle: Nije osvježivač! NIJE OSVJEŽIVAČ!!! NIJE. OSVJEŽIVAČ....

Posted by Igor Berecki on Thursday, April 19, 2018

Sa svime što je napisao složila se i dr Dodig Ćurković.

"Tih šest slučajeva u kratkom periodu znak je za alarm. Ako se to ne spomene i javno ne objavi, biće kao da se nije ni dogodilo. O tome treba govoriti, ali pre svega treba rešiti problem sa kupovinom tih sredstava koja su deci dostupna kao i slatkiši. Šokirali smo se kada nam je zbog toga došlo 13-godišnje dete, a za jednu devojčicu od 15 i po godina smo saznali da je već pre dve godine bila u kontaktu i s marihuanom, kanabisom, "osveživačima" i ekstazijem.

Sada je bila sumnja na "osveživač", kanabis i LSD - ispričala nam je dr Dodig Ćurković, inače i predsednica Nacionalnog saveta za dečju psihijatriju. Kaže da među ovih šestoro dece ima i onih koji su to konzumirali prvi put, na nagovor prijatelja. Jedan je čak i aktivni sportista.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pročitajte i:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Paranoja

"Rekli su nam da im je to bilo vrlo neuobičajeno, stravično iskustvo i da neće više nikada. Svi su u pozadini imali "osveživače vazduha", a kod nekih je utvrđena prisutnost marihuane. Inače, za "osveživače" ne postoji specifičan test kojim se to može detektovati, nego su nam sama deca sama rekla šta su uzela. I kažu da im je to dostupno praktično na svakom uglu, po cenama od pet do 20 kuna.

Situacija je alarmantna, a sve koji na to bledo gledaju samo bih jednom dovela kod nas na odelenje da vide kako to izgleda i da zamisle svoje dete u toj situaciji, poručila je dr Dodig Ćurković i istakla da se kod dece mogu javiti i tahikardija, crvenilo, osećaj gušenja, agresija, paranoične slike i imaju izuzetno burne reakcije, što traje po nedelju dana.