"Hleb teatar" u saradnji sa Pozorištem lutaka "Pinokio" priprema mjuzikl o vršnjačkom nasilju "Reči od kamena". Premijera je u sredu 30. maja u 20h na Večernjoj sceni Pozorišta lutaka "Pinokio", a prva repriza je 31. maja u 11 časova. U junu je predviđen veći broj izvođenja, između ostalog 23. juna gde je predstava uvrštena u program Konferencije "Pozorište i škola".

Kroz sat vremena, uz songove koji se uživo izvode i koreografije koje pričaju o devojčici Milici i njenom odrastanju, na jedan otvoreni, ali takođe šaljiv i maštovit način, progovara se o temi vršnjačkog, a posebno internet nasilja. Potpuno drugačije, razigrano i raspevano, promrdavaju se temelji ovog izazova sa kojim deca često (ne) izlaze na kraj i u osnovnoj i u srednjoj školi. Tekst mjuzikla je nastao u bliskom susretu sa decom i mladima, na osnovu njihovih priča, razmišljanja i komentara po pitanju vršnjačkog sajber nasilja, u toku projekta „Zajedništvo“, ostvarenog u više beogradskih osnovnih i srednjih škola. Ovaj projekat, koji je nastao u saradnji Hleb Teatra i Centra za dramu u edukaciji i umetnosti (CEDEUM), kreativnim dramskim metodama teži da stane na put vršnjačkom nasilju.

mjuziklom-protiv-vrsnjackog-nasilja-reci-od-kamena
foto: Promo

"Kroz umetnost je moguće progovoriti mnogo direktnije, a opet suptilno, o važnim, pa čak i bolnim temama. Da bi se shvatila ozbiljnost jedne pojave, potrebno ju je doživeti i saosećati sa protagonistima, što pozorište omogućava", kaže Sanja Krsmanović, autor teksta, reditelj i koreograf predstave.

Šaljivi mjuzikl: 'Srećni' roditelji na snegu (VIDEO)

Nakon predstave sledi razgovor sa stručnjacima u okviru tribina koje pozorište organizuje u saradnji sa Centrom za dramu u edukaciji i umetnosti (CEDEUM) i udruženjem "Umetnička Utopija".

Režiser i tekstopisac ovog mjuzikla je Sanja Krsmanović Tasić, dok glumačku ekipu čine: Jovana Mihić (Milica), Milena Bozić (Beta), Sanja Krsmanovic Tasić (psiholog), Marta Keler (majka Ljubica, član benda), Jugoslav Hadžić (otac Milisav, član benda) i mnogi drugi. 

A post shared by Hleb Teatar (@hlebteatar) on May 14, 2018 at 7:54am PDT