Slikovnica je namenjena deci predškolskog uzrasta, a dok autori najavljuju verziju na srpskom jeziku, ona se kod nas neće naći u slobodnoj prodaji, već će svim zainteresovanima biti dostupno njeno elektronsko izdanje.

Na prvi pogled uobičajena slikovnica za decu u kojoj se opisuju aktivnosti dece i roditelja. Roko i Ana su četvorogodišnjaci, koji idu u vrtić. Međutim, oni nisu obična deca. Roko ima dve mame, a Ana dve tate. Prema rečima onih koji su u Hrvatskoj podržali tu ideju, namera je da se preko slikovnice deca istopolnih roditelja prepoznaju i osete prihvaćenim.

"Mi obično vidimo u slikovnicama vrlo stereotipan prikaz porodice gde su mama, tata i dvoje dece, najčešće sin i ćerka, a zapravo ljudi koji postoje oko nas su jako različiti. Od onih jednoroditeljskih porodica, porodica u kojima decu odgajaju baka i deka, i poput ovih porodica gde ih odgajaju dve mame ili dve tate. Ostala deca kada čitaju slikovnice mogu videti neke sličnosti sa svojim porodicama i reći – aha, ovakva je i moja porodica, dok deca koja imaju dve mame ili dve tate ne vide nikada tu svoju porodicu u slikovnici", kaže Marina Štanduk, psiholog iz Hrvatske.

Broj istopolnih zajednica sa decom ni u Hrvatskoj, ali ni u Srbiji nije poznat. Prema nekim procenama, ispod pet odsto istopolnih zajednica ima dete.

"Ovde imamo to da pod plaštom zaštite dece čiji su roditelji istopoloni imamo u stvari promociju homoseksualnosti. Tu je u pitanju jedna vrsta borbe za decu, odnosno za dečije umove, jer onaj ko prvi dođe do dece i formira njihove stavove on u stvari odlučuje kakvo će biti društvo za 20 godina, šta će većina misliti u tom društvu. Jedno je kad se borite za toleranciju, odnosno da društvo postane trpeljivo prema nekim osetljivim grupama kao što je ta LGBT zajednica, a drugo je kada to postaje neka vrsta propagande, promocije", kaže psihoterapeut Zoran Milivojević.

Posebnu pažnju javnosti privukla je reakcija ministra bez portfelja, Nenada Popovića, u kojoj je on osudio uvoz gej slikovnica.

Na svom tviter nalogu ministar Popović je naveo da u trenutku kada se Srbija bori protiv bele kuge, ovakve pojave pod hitno treba zaustaviti. I dodao da treba stati na put onima koji žele da nas ubede da je u redu da Roko ima dve mame.

Na tvit ministra Popovića reagovale su LGBT organizacije, a Gej lezbejski info-centar od ministra traži izvinjenje. Saopštava i da ta slikovnica olakšava odrastanje deci LGBT roditelja u društvu kakvo je u Srbiji. Na to ministar Popović odgovara da su u stavu koji je izneo, kao roditelj i građanin Srbije, na prvom mestu tradicionalne vrednosti i da ne želi da naša deca čitaju i rastu uz priče sa dve mame ili dvojicom tata.