Dečakova majka navodi da je bila na poslu i da joj je komšinica javila šta se zapravo desilo njenom sinu.

"Komšinici je javilo njeno dete iz škole. Plačući joj je saopštilo da je došlo do samopovređivanja kod mog sina. Nisam uopšte znala o čemu se radi. Izašla sam s posla... Kad sam videla da je živ smirila sam se... nemam pojma gde je našao "metak". Policija kaže da nije pravi metak. On iz kuće to nije uzeo, a policija neka istraži o čemu se radi. Moje dete se ponašalo kao da mu se ništa nije desilo možda od straha da mu ne vičemo ne znam.... Da je rekao na vreme nekome šta ima kod sebe ne bi došlo do toga i sva je sreća da nije bio pravi metak. Trebalo je nekoga da pita da li je to uopšte igračka. Pošao je tog jutra ranije u školu da ne zakasni, sa bratom", priča majka Maja.

Prema rečima njegovog dede Srećka, Ognjen nije nestašno, problematično dete, ali je veoma radoznalo dete. Deda Srećko kaže da je sva sreća što se ne radi o pravoj municiji.

Doktor Slađan Marinković objašnjava za "Kurir" da je na odeljenju Ortopedije ZC u Vranju jedanaestogodišnji Ognjen R. primljen kao hitan slučaj i da je nakon pripreme urađena intervencija na kažiprstu desne šake.

"Prst nije amputiran, pokušavamo da ostavimo prst. Dečak ostaje na odeljenju zbog previjanja. Uz maksimalnu odgovornost pokušaćemo da spasimo da ne dođe do oštećenja prsta. Dete nije životno ugroženo, stabilno je i mislim da neće imati nikakvih problema kada je u pitanju njegov psihomotorni sistem.

Pratićemo stanje i videćemo kako će da odreaguje postoperativno i šta ćemo dalje da uradimo. Pokušavam da spasim detetu prst. Morao sam malo da intervenišem hirurški da se to zatvori uoblači i da se napravi plastična obrada kože i potkože. Dete je srećno prošlo po meni i mislim da neće imati neke velike posledice, ali ostaće mu za navek kao nauk da se ne treba igrati barutom“, kaže doktor Marinković.

Prema njegovim rečima dečak je bio istraumiran kad je primljen, ali sa uključivanjem terapije se stabilizovao.

"Oštećena je prva falanga kažiprsta s tim što ima gubitak dve trećine koštane mase i nekih petnaestak posto mišićne mase. Nije urađena amputacija do druge falange s namerom da se pokuša da se zadrži taj prst pošto je dete mlado. Rukovodim se time da će sa adekvatnom terapijom i antibiotskom zaštitom nadoknaditi sve ono što je u datom momentu povređeno. Inače dete je povređeno kapislom sa barutnim punjenjem. Pri aktiviranju te kapisle došlo je do razaranja jagodice kažiprsta desne šake", objašnjava doktor Marinković, dodajući da tokom novogodišnjih praznika od petardi ima strašnih povreda.

Nastavnik Ninoslav Jordanov iz tima za bezbednost u ovoj obrazovnoj ustanovi kaže da je pre početka nastave u školi došlo do samopovređivanja dečaka. Jordanov kaže da se nalazio u kancelariji kada mu je javljeno da je povređen učenik .

"Prema navodima učenika on je otišao u kabinet likovne kulture gde je bio sam i onda je udario kapislom o ekser ili šraf kada je došlo eksplozije i tom prilikom je povredio šaku. Istog trenutka sam otrčao do auta uzeo prvu pomoć zaustavili smo krvarenje, a u međuvremenu je došla hitna pomoć. Došla je policija, obavestili smo Školsku upravu. Dečak je malo bio uplašen. Deca su danas nestašna i dešavaju se takve stvari. U školi radimo radionice, deci se čita naredba da se ne nose eksplozivne naprave i sredstva koja mogu da povrede. Dečak nam je rekao da je to kupljeno kao igračka i da njegovi roditelji znaju za to. Stavio je u džep i doneo u školu, kao kapislu", navodi Jordanov dodajući da je učenik došao nešto ranije u školu pre početka nastave.

Prema navodima zaposlenihu u OŠ "Branko Radičević", dečak je udarao "metkom" u klupu kada je došlo do samopovređivanja.

"Radi se o manevarskom, tzv. svadbasarskom metku, bez zrna samo sa punjenjem. Udarcem o šraf je došlo do aktiviranja i opaljenja. Dečaku je povređen kažiprst desne šake. On se igrao metkom gde ga je našao to se ne zna, incident se dogodio ujutru oko pola osam", navode zaposleni.

Učenici koji su dežurali u školi tog jutra čuli su da se njihov drug povredio kapislom.

"Samo smo videli kako nastavnici trče i došla je hitna pomoć", pričaju B.M. i A. J.

Direktor OŠ "Branko Radičević" u Vranju, Dragan Antić nije želeo da komentariše incident koji se dogodio uoči početka nastave.

PU Vranje je nešto posle osam sati prijavljen slučaj samopovređivanja u vranjskoj školi. Po ovlašćenju OJT policija je izvršila uviđaj i izveštaj će biti dostavljen Tužilaštvu.

Prema nezvaničnim informacijama dečak je povređen "startnim" metkom kojim se je igrao i udarao po klupi na kojoj je bio šraf, nakon čega je došlo do eksplozije metka.